Narcisiştii

Deşi par că au lumea la picioare, sunt mai nesigure decât oricine din încăpere. Insecuritatea îmbracă multe forme. Depinde de cauzele care o produc şi depinde de personalitatea fiecăruia. Un narcisist tinde să fie o persoană nesigură, care-şi prezintă lumii un fals sine. Oamenii cu personalitate narcisistă sunt foarte sensibili la critici, chiar dacă acestea sunt benigne. Narcisiştii se laudă mult şi cu orice, dar asta nu înseamnă că toţi lăudăroşii sunt narcisişti. În orice caz, lăudărosul ascunde o nesiguranţă care poate să-l tragă mult înapoi.

Fac sex prea repede

Dorinţa de a te culca cu cineva la puţină vreme după ce l-ai întâlnit nu înseamnă neapărat că ai un libido până la cer, cât mai degrabă că eşti nesigură. Personalităţile de acest tip tind să facă schimb de nesiguranţă cu sexualitatea lor. Ele simt că a oferi sex sau favoruri sexuale o să-I facă pe oameni să-I vrea, să-i dorească mai mult. Creând această dorinţă, se simt favorizaţi, speciali, acceptaţi, ceea ce le maschează nesiguranţa. A face sex cu cineva înainte să apuci să-l cunoşti anulează posibilitatea de a comunica sincer. Pentru o persoană nesigură, e o formă de a se ascunde. Dacă nu-ţi petreci timp ca să vorbeşti cu celălalt în afara dormitorului, nu trebuie să-ţi faci griji că vei fi respinsă pentru ceea ce eşti.

Fac mereu pe deştepţii

O persoană nesigură va încerca mereu să arate că e deşteaptă punctând mereu orice discrepanţă în discursul celuilalt. Dacă cineva spune că cerul e albastru, persoana nesigură va spune nu doar că e verde, dar va face apel la cercetări ştiinţifice care să ateste faptul că ea are dreptate şi că toţi ceilalţi se înşală. Persoana nesigură care face mereu pe deşteapta simte nevoia să diminueze importanţa celuilalt, să-l facă să se simtă nesemnificativ şi prost, în timp ce ea se pune pe un piedestal.

Se închid în sine

În situaţii sociale te simţi inconfortabil, eşti anxioasă şi te străduieşti să fii cât mai invizibilă cu putinţă. Îţi strângi picioarele, te laşi mai jos în scaun, pur şi simplu faci orice ca să te micşorezi. Îţi ascunzi palmele şi stai tensionată şi abia aştepţi să treacă totul.

Se pun tot timpul ultimii

Nu militezi niciodată pentru tine şi crezi că nu ţi se cuvine nimic. Laşi mereu pe altcineva să decidă pentru tine şi accepţi cu uşurinţă orice ţi se propune. E o altă descriere a persoanei nesigure pe sine. Ţi-e frică să iei decizii majore în viaţă şi eşti disperată să ceri oricui părerea şi ajutorul. Întrebi chiar şi dacă să ai sau nu copii, ce casă să-ţi cumperi sau cu cine să te măriţi…

Se străduiesc să placă tuturor

Îţi maschezi lipsa de siguranţă făcând pe plac tuturor. Cu orice preţ. Oamenii de acest fel nu se contrazic niciodată, nici măcar în situaţii dificile. Întotdeauna sunt de acord cu ceilalţi şi le dau dreptate tuturor. Asta pentru că nu se simt suficient de puternici ca să stea pe picioarele lor şi să-şi spună părerea personal, chiar dacă aceasta e bine conturată în mintea lor.

Se poartă ca şi cum ar fi superiori tuturor

De fapt, te panichezi foarte tare, iar asta e o reacţie care să-ţi mascheze nesiguranţa. Acest comportament arogant e destinat să-ţi protejeze ego-ul şi sentimentul de valoare.

Nu fac contact vizual

Contactul vizual e o formă de comunicare non-verbală, care le permite oamenilor şi să se înţeleagă unii pe ceilalţi într-un mod intuitiv. Nesigurii tind să ocolească privirea celuilalt pentru că nu vor să fie descoperiţi, un contact vizual îi fac să se simtă transparenţi şi, prin urmare, vulnerabili. În ochii celuilalt putem citi nu doar bucurie sau tristeţe, ci alte 50 de stări emoţionale, cum ar fi entuziasmul sau plictiseala.

Tind să se ascundă în public

O petrecere, un spectacol, orice altceva? Dacă eşti nesigură pe tine, ai tendinţa să te duci în cel mai îndepărtat loc al camerei, să fii cât mai invizibilă. Persoanele nesigure se ascund în haine largi, îşi pun ochelari de soare, îşi ascund gâtul, palmele, picioarele. Femeile îşi ţin geanta în faţă ca un scut faţă de ceilalţi. Sopiii au tendinţa să-şi pună cărţile în faţă, pe birou, iar bărbaţii pot să-şi ţină un pahar la nivelul pieptului, de exemplu.


Sursa foto: charlessledge.com