9 tipuri de postări pe care NU ar trebui să le publici pe social media

1 shutterstock 196005458 jpg jpeg

Alege cu grijă fotografiile şi comentariile pe care le vei expune în mediul online pentru a rămâne în siguranţă.

Potrivit unei statistici din luna mai, în România, cele mai utilizate platforme de social media sunt Facebook (11 milioane de utilizatori), YouTube (866,977), Instagram (1,138,908 utilizatori), Twitter (374,419 utilizatori), Foursquare, forumuri, blogosferă, TikTok (3,905,169 utilizatori). Prin umare, iată ce fel de postări nu sunt potrivite pentru a le publica:

Detalii intime din relaţia de cuplu 

Ceea ce se întâmplă în dormitor sau în viaţa de cuplu de zi cu zi îţi aparţine ţie, dar şi partenerului tău. Un exemplu poate fi Ziua Îndrăgostiţilor, atunci când internetul este aproape plin de fotografii cu cadouri şi mesaje dulci. Da, pare un gest romantic, dar cu cât dedici mai mult timp postărilor de pe reţelele sociale, cu atât mai puţin vei petrece timpul alături de persoana iubită. 

Fotografii/Selfiuri la anumite ocazii 

Anumite spaţii şi ocazii, cum ar fi la înmormântare, într-o biserică (la slujbă), la cimitir, când se ia Lumina Sfântă de Paşti, cer linişte, respect sau... un moment de reculegere. Nicidecum fotografii personale, doar dacă ai o meserie de fotoreporter, iar motivul este unul justificat.

Când faci ceva ilegal 

În acest caz, exemplele sunt mai multe şi, din păcate, majoritatea dintre ele au avut rezultate fatale: live transmis pe reţelele sociale, dar şi selfiuri făcute în timp ce conduci maşina, live transmis în timpul unor altercaţii, sinucideri etc. 

Comentarii răutăcioase 

Din spatele unui pc sau laptop, sunt şi persoane care se simt invincibile şi comentează la diferite postări. Cyberbullying-ul este un tip de agresiune ce se întâmplă în spaţiul online. Religia, politica sau diferenţele de gen sunt subiecte pe care agresorii de pe Internet le pot transforma dintr-o discuţie firească într-o dezbatere aprigă. 

Postări despre locul de muncă actual sau despre colegi 

Chiar dacă unii dintre colegi nu au acces la contul tău de social media, se poate întâmpla să afle până la urmă ce postări ai făcut cu privire la ei, la şeful actual sau la ceea ce se întâmplă în compania voastră. Acest lucru îţi poate costa slujba însăşi ori relaţiile de colegialitate. 

Locaţia 

Pentru a fi în siguranţă, ai putea încerca să trimiţi unei persoane apropiate un share location de pe contul de Whatsapp, nu neapărat să faci public locul unde te afli pe celelalte conturi sociale. 

Poze din vacanţă

Să publici fotografii din vacanţă le poate da ideea unor hoţi să intre în locuinţă şi să-ţi fure bunurile de preţ. Cel mai sigur este să faci asta după ce te întorci din vacanţă. 

Date personale 

De la paşaport, la bilete de zbor până la informaţii financiare, nimic din toate cele enumerate nu ar trebui să apară public pe profilul tău de social media. 

Ecografii fetale 

Până în cel de-al doilea trimestru de sarcină, ginecologii nu recomandă să faci publice detalii în ce priveşte fătul, iar asta pentru că riscul de apariţie a avortului spontan este mai ridicat. Chiar şi aşa, ecografiile fetale pot să te bucure pe tine şi pe cei dragi, dar nu şi pe ceilalţi de pe Internet. 

FOTO Shutterstock.com