Acest tip de celule umane care se pot transforma în orice tip de celulă din organism au format o versiune în miniatură a stomacului.

În colaborare cu cercetătorii de la Colegiul de Medicină de la Universitatea din Cincinnati,ei au folosit mini-stomacuri generate în laborator (numite organoide gastrice),pentru a studia infectarea cu bacteria Helicobacter pylori,cauza majoră a ulcerului peptic şi a cancerului de stomac.

Cheia pentru creşterea organoidelor gastrice umane a fost de a identifica etapele implicate în formarea normală a stomacului în timpul dezvoltării embrionare. În decursul unei luni,aceste etape au condus la formarea de organoide gastrice umane 3D care aveau aproximativ 3mm diametru.

Cercetătorii au afirmat că sunt impresionaţi de cât de rapid infectează bacteria Helicobacter pylori ţesutul epitelial al stomacului. În 24 de ore,bacteriile au declanşat modificări biochimice ale acestui organ.

Organoidele gastrice umane imită fidel stadiile incipiente ale bolii gastrice provocate de bacterii,inclusiv activarea unei gene canceroase numită c-Met şi răspândirea rapidă a infecţiei în ţesuturile epiteliale,au mai spus oamenii de ştiinţă.

Această primă generare moleculară din istoria medicinei,de organoide gastrice umane 3D,creează noi oportunităţi pentru descoperirea de medicamente,modelarea stadiilor incipiente ale cancerului de stomac şi pentru studierea unora dintre bazele obezităţii asociate diabetului.