Cei 274 de sportivi – 168 la masculin şi 108 la feminin – se află la prima competiţie majoră de gimnastică a noului ciclu olimpic. Printre participanţi se află trei campioni olimpici la Rio de Janeiro (Brazilia),Eleftherios Petrounias (Grecia,aur la inele),Oleg Verniaev (Ucraina,aur la paralele) şi Sanne Wevers (Olanda,aur la bârnă). Alţi sportivi care aşteaptă confirmarea în concursurile rezervate seniorilor sunt:Diana Varinska (Ucraina),Elena Eremina (Rusia),Frank Baines (Marea Britanie),Martino Maggio (Italia),Lyn Genhart (Elveţia),Tomas Kuzmickas (Lituania) şi Rhys McClenaghan (Irlanda).

Sportivii nu vor concura pe echipe la feminin şi la masculin,deoarece formatul competiţiei este unul individual. Conform regulamentului Uniunii Europene de Gimnastică (UEG),concursul pe echipe se desfăşoară la Campionatele Europene o dată la doi ani.

În urma calificărilor,cei mai buni 24 de sportivi de la fiecare categorie,cu maximum doi sportivi pe ţară,participă în probele de individual compus (masculin şi feminin),care se desfăşoară în cursul zilei de vineri. Totodată,cei mai buni 8 sportivi de la fiecare aparat-maximum doi de fiecare ţară-se vor califica în finalele de sâmbătă şi duminică.

România va fi reprezentată la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca de 10 sportivi. Lotul feminin este format din Olivia Cîmpian,Ioana Crişan,Larisa Iordache şi Cătălina Ponor,iar cel masculin din Marian Drăgulescu,Cristian Băţagă,Vlad Cotuna,Adelin Kotrong,Laurenţiu Nistor şi Andrei Ursache.

Programul Campionatelor Europene de la Cluj-Napoca este:

-miercuri-calificări masculin şi ceremonia de deschidere (10:00-20:40);

-joi-calificări feminin (10:00-20:30);

-vineri-finală individual compus masculin (13:00—15:45),finală individual compus feminin (17:30-19:30);

-sâmbătă-finale masculin la sol,cal cu mânere,inele şi finale feminin la sărituri şi paralele (13:30-16:40);

-duminică-finale masculin la sărituri,paralele,bară şi finale feminin la bârnă şi sol (13:30-16:40).

Evoluţiile sportivilor români din Sala Polivalentă vor fi urmărite din tribună şi de Sonia Iovan,invitată de onoare la competiţia care va marca întoarcerea elitei gimnasticii europene în România după 60 de ani. La prima ediţie a Campionatelor Europene,cea din 1957,găzduită de Sala Floreasca din Bucureşti,Sonia Iovan devenea una dintre primele două medaliate europene ale gimnasticii româneşti. Ea câştiga atunci argintul la bârnă,dar şi bronzul la individual compus şi sărituri. Alături de Sorin Iovan,Elena Leuştean obţinea argint la individual compus,paralele şi sol.

La Campionatele Europene,al căror ambasador este multipla campioană olimpică Nadia Comăneci,va asista şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică,Morinari Watanabe,care a acceptat invitaţia Comitetului Local de Organizare şi a Federaţiei Române de Gimnastică.

Organizarea ediţiei 2017 a Campionatelor Europene a fost iniţial acordată de Uniunea Europeană de Gimnastică municipiului Bucureşti. Ulterior,competiţia a fost mutată la Cluj-Napoca deoarece autorităţile din Capitală nu au reuşit nici măcar să înceapă construcţia noii săli polivalente.

Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice,25 de aur,20 de argint şi 26 de bronz. La ediţia de anul trecut,de la Berna,România a cucerit două medalii de argint,ambele prin Marian Drăgulescu (sol şi sărituri),două de bronz,ambele prin Cătălina Ponor (sol şi bârnă).

România a participat cu echipa de gimnastică feminină la toate ediţiile Jocurilor Olimpice după 1968,care s-au desfăşurat în Ciudad de Mexico.

Credit foto:www.clujeurogym2017.ro