A început sezonul vaccinării antigripale!

1 54890 original jpg jpeg

Copiii au început şcoala sau grădiniţa, spaţiile publice sunt din ce în ce mai aglomerate, se apropie sezonul rece – deci se întrunesc condiţiile optime pentru instalarea bolilor contagioase, precum gripa sezonieră.

De regulă,copiii cu vârste între 5 şi 9 ani manifestă cele mai ridicate rate de infecţie şi de îmbolnăvire cu virusul gripal. Tot copiii devin cei mai activi transmiţători ai bolii.

Cuvântul-cheie este deci „prevenţie”. Vacinarea antigripală este,susţin specialiştii,cea mai sigură metodă de prevenţie pentru copiii şi adulţii sănătoşi,şi în special pentru persoanele aflate în grupele de risc (din cauza afecţiunilor cronice de care suferă). Pentru aceştia din urmă şi pentru femeile însărcinate,vaccinarea este ferm recomandată.

Ca în fiecare an,Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit tulpinile gripale care vor intra în compoziţia vaccinului.  Vaccinarea se reomandă a fi efectuată începând cu lunile septembrie-octombrie,organismul având nevoie de cel puţin 2 săptămâni pentru a fabrica anticorpii necesari.

Dacă nu ţi-ai vaccinat familia la începutul toamnei,vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal,iar imunitatea durează cel mult un an.

Bine de ştiut!Nu au voie să se vaccineze antigripal persoanele care au reacţii alergice la proteina din ou,copiii sub 6 luni,persoanele care au suferit de reacţii post vaccinale severe. Vaccinarea poate fi amânată în cazul celor care suferă de o boală febrilă acută.