Preluat de lumea urbană la început de secol XX şi devenit modă, purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept sau la mână, primit ca suvenir sau mai nou, cadou, mărţişorul supravieţuieşte în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu, până la mărţişorul virtual.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Târgul Mărţişorului pune valoare pe obiectul handmade şi pe inovaţie, încurajând creativitatea în sfera artistică.

Participanţii invitaţi, studenţi, artişti, meşteşugari, folosesc ca sursă de inspiraţie lumea şi mitologia ţărănească ori imaginează noi forme ale creativităţii urbane: de la obiectul manufacturat şi reciclat, care foloseşte materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, banda desenată sau personaje şi semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconvenţionale.

Târgul îşi propune să aducă în atenţia publicului cumpărător şi alte categorii variate de mărţişoare, care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent: mărţişorul de oraş, mărţişorul rustic, mărţişorul croşetat sau tip goblen, mărţişorul tradiţiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creaţiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade.

La fel ca în anii trecuţi, printre participanţii la târgul de anul acesta se numără şi şcoli, fundaţii, asociaţii, organizaţii care desfăşoară acţiuni cu caracter umanitar şi sprijin pentru categorii defavorizate.

Oferta gastronomică rămâne, ca şi în alţi ani, un susţinător al micilor producători care vor fi prezenţi cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană. Astfel, vizitatorii vor putea gusta turtă dulce din Harghita şi Argeş, prăjiturele de casă şi alte produse de patiserie din Alexandria, Baia Mare şi Buzău, miere şi dulceţuri din Ilfov, ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa, dar şi mere sau fructe uscate.

Târgul este deschis publicului între orele 10.00 şi 18.00. Preţul biletului de intrare este de 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru pensionari şi de 2 lei pentru elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, şi pentru persoane adulte cu handicap mediu sau uşor.

Intrarea la târg se face prin Şoseaua Kiseleff nr. 3.