În timpul unui proiect de cercetare în 1946, Percy Spencer, inginer american care lucra pentru compania multinaţională Raytheon, a observat ceva foarte neobişnuit. El a testat un nou tip de magnetron - tub electronic de înaltă frecvenţă - când a descoperit că un baton din unt de arahide din buzunar i s-a topit. A doua zi, a încercat un alt experiment, cel cu boabele de porumb. Inginerul le-a pus lângă magnetron şi a observat cum acestea expandau la căldură. Experimentele nu s-au oprit aici, iar omul de ştiinţă a mai pus şi un ou. La scurt timp, a privit mirat cum alimentul a explodat” astfel că s-a împrăştiat tot gălbenuşul. De aici şi până la a crea o cutie de metal în care microundele sunt generate de un magnetron nu a fost decât un pas. Dr. Spencer inventase ceea ce era să revoluţioneze gătitul şi anume cuptorul cu microunde. 

George Spencer, fiul inginerului, a mărturisit că tatăl său a primit doar doi dolari, echivalentul a 8 lei româneşti, pentru brevetul său, o sumă simbolică pe care compania Raytheon o dădea în mod obişnuit inventatorilor săi la acea vreme. Pentru că omul de ştiinţă a descoperit cuptorul cu microunde în timp ce era cercetător în cadrul companiei, acesta nu a încasat drepturi de autor.

Chiar şi aşa, Percy Spencer s-a bucurat toată admiraţia şi aprecierea de la acea vreme. Astfel, au brevetat invenţia pe care au numit-o „RadaRange”. Compania Raytheon a introdus pe piaţă primul cuptor cu microunde în 1947. La început, totuşi, cuptoarele erau aproape la fel de mari ca frigiderele şi costau mai mult decât unele maşini, aşa că majoritatea au fost folosite în cadrul instituţiilor. Abia în anii 1970, alte două companii au produs cuptoare mai mici şi mai puţin costisitoare. În acelaşi an, a murit omul de ştiinţă Percy Spencer. 

În 1999, numele lui Percy Spencer a fost introdus în National Inventors Hall of Fame, care onorează alţi inventatori celebri precum Thomas Edison şi fraţii Wright, fondatorii primului avion din lume.

FOTO Massmoments.org / Shutterstock.com