Binecunoscuta actriţă, care a personificat-o pe Rachel în serialul de comedie „Friends‟, nu a fost dintotdeauna sclipitoare la învăţat, deşi de-a lungul timpului a câştigat premii Emmy şi Gobul de Aur.

Multă vreme, Jennifer Aniston a crezut că, dacă poartă ochelari de vedere, poate citi mai uşor şi poate reţine ce citeşte, activităţi ce îi păreau extrem de dificile în trecut. Într-un interviu acordat Hollywood Reporter, actriţa a dezvăluit că a descoperit abia spre vârsta de 20 de ani că are dislexie. Ştiai că Einstein şi Napoleon erau dislexici şi că sunt şanse mari ca ei să nu se fi putut concentra prea bine şi să le fi fost greu să reţină informaţii? În lume, aproape 10% din copii au această tulburare de învăţare cauzată de o disfuncţionalitate neurologică.

Nu putea să memoreze nimic

Vorbind despre perioada când se lupta cu dislexia, Jennifer a povestit că cel mai greu îi era când citea: „Ochii mei săreau câte patru cuvinte şi apoi se întoarceau două cuvinte“. Gândea despre ea că nu este o fată aşa deşteaptă, pentru că nu putea reţine nimic din ce citea. „După ce am făcut această descoperire, am simţit cum toate traumele din copilărie – tragediile, dramele – sunt explicate“, a mărturisit celebra actriţă.

De fapt, mulţi actori cunoscuţi suferă de dislexie. Cei mai mulţi au reuşit să îşi potenţeze talentul actoricesc prin capacitatea deosebită de observare, empatie şi de a intra, metaforic, în mintea personajelor pe care le interpretează.

Sunt mai multe forme de dislexie

Când spui dislexie, poate fi vorba despre tulburare de citire (citire lentă, cu greşeli, dificultăţi în înţelegerea textului citit), poate fi vorba despre disgrafie sau tulburare de scriere (scriere urâtă, cu greşeli de ortografie) sau despre discalculie sau tulburare de calcul. Cu toate că întâmpină probleme la citit, scris şi vorbit, dislexicii au gândire vizuală şi imaginaţie extrem de bogate.

@shutterstock