Regina Ana,cunoscută sub numele de Principesa Ana de Borbon-Parma,a fost soţia fostului rege al României,Mihai I. S-a născut în Paris,Franţa,la data de 18 septembrie 1923,şi a fost un cetăţean francez naturalist.

Regina Ana este fiica Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei. Copilăria şi-a petrecut-o alături de cei trei fraţi ai săi,Jacques,Michel şi André,în Paris.

Întâlnirea dintre Regele Mihai I şi Principesa Ana

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai al României la un dineu oferit la ambasada Luxemburgului de la Londra,de verişorul său primar,Jean de Luxemburg,în noiembrie 1947,pe când avea vârsta de 24 de ani,iar cei doi s-au logodit înainte de a se întoarce regele în România.

Nunta a avut loc un an mai târziu,pe data de 10 iunie 1948,la Atena,Grecia,când Regele Mihai se afla în exil,după ce fusesem abdicat forţat,la 30 decembrie 1947. La ceremonia au luat parte regina-mamă Elena a României,principele Erick al Danemarcei,care a condus-o la altar,unchiul reginei Ana,dar şi rude din partea familiilor de Hesse şi Hanovra.

Regina Ana şi Regel Mihai I au împreună cinci fiice:Principesa Margareta,care este Principesa Moştenitoare a României,Principesa Elena,Principesa Irina,Principesa Sofia şi Principesa Maria.  

Stabiliţi încă din anul 2004 în Elveţia,Regele Mihai I şi Regina Ana îşi petreceau marile sărbători de peste an alături de cei dragi la Castelul de la Săvârşin,dar şi la Palatul Elisabeta. În 2008 au sărbătorit nunta de diamant (60 de ani de la căsătorie).

Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeş,acolo unde îşi au locul de veci toţi suveranii României,cel mai probabil pe 13 august,a anunţat avocatul Casei Regale,Adrian Vasiliu
 
Credit foto:http://casa-regala.blogspot.ro