Acesta este mândru de turnura pe care a luat-o cariera sa. Cu toate că avea un job bun şi un salariu decent, Cristian Kalanyos a renunţat la jobul său pentru a deveni ghid turistic. Dar mai are o ocupaţie, aceasta fiind fără bani.

A renunţat la multinaţională pentru a strânge mucuri de ţigară

Cristian Kalanyos adună mucurile de ţigară pe care localnicii sau turiştii le lasă în oraş. O dată pe săptămână, acesta iese înarmat cu un patent şi un făraş pentru a aduna cât de multe mucuri de ţigară poate el.

Cristian Kalanyos îşi împărtăşeste faptele civice pe Facebook, cu prietenii săi apropiaţi şi cei virtuali.

”Repriza I: 163 chiştoace. Repriza a II - a: 312 chiştoace. 475 chiştoace în jurul statuii… Aşa numa’ să ştiţi!”, a fost prima constatare a ghidului. Pe scurt, românii nu au grijă de ţara lor...

Povestea lui Cristian Kalanyos

După ce a văzut că munca de corporatist nu e de el, cu un program de luni-vineri de la 9-17, Cristian Kalanyos şi-a dat demisia. A devenit un ghid turistic extraordinar şi toţi cei care se plimbă o dată cu el vor să mai revină.

”Cetatea este în sine o bijuterie, merită să o străbaţi la pas, pe bicicletă, cart, tricicletă electrică şi cu bus-ul electric, oricum numai să o vizitezi. Petrecându-mi zilnic mult timp prin cetate, vara şi câte 16 ore, aud involuntar discuţiile şi reacţiile turiştilor. Printre cele mai dese sunt: «Extraordinar, mă simt ca afară!», «Data viitoare trebuie să ne alocăm mai mult timp pentru vizită», «Superb!», «Foarte frumos restaurat!» şi multe altele.

Am dorit să mă dezvolt din punct de vedere profesional pe partea de ghidaj în Cetatea Alba Carolina, dar şi în judeţul Alba, încă de când am început Facultatea de Geografie din Cluj Napoca, însă atunci nu era momentul pentru că cetatea nu fusese încă restaurată. Visul, însă, era acolo şi mă pregăteam pentru el. De aceea am decis, câţiva ani mai târziu, să urmez în oraşul natal, Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe, specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor.

După acest episod iniţial m-am angajat într-o multinaţională, ca inginer de proiect însă, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare în cetate, am decis să îmi urmez visul, să fiu ghid de turism. Munceam în paralel la început (2012) şi în scurt timp am luat o hotărâre riscantă, dar care mi-a schimbat viaţa. Cu câteva zile înainte să se nască fiul meu am demisionat din multinaţională şi am început să fac ce fac şi astăzi. Am îmbinat utilul cu plăcutul făcând ce îmi place să fac şi petrecând mai mult timp cu familia.

Nu îmi limitez niciodată tururile ghidate după cifre exprimate în ore, iar traseul urmat depinde mult de condiţia fizică a turiştilor şi de condiţiile meteorologice. Pot spune că nu am două tururi la fel pentru că de fiecare dată în faţa mea sunt alţi turişti. Pentru a vedea cetatea (în întregime, nu doar porţi, statui, obeliscuri şi clădiri şi să vizitezi Muzeul Naţional al Unirii, Muzeul Principia şi Traseul Celor Trei Fortificaţii) îţi trebuie cel puţin o zi, şi recomand cu tărie o înnoptare”, spune ghidul turistic despre Cetate şi vizitatorii săi, citat de adevărul.ro.