Evenimentul a fost structurat în jurul a trei teme de dezbatere,care vizează câteva dintre cele mai mari dificultăţi ale sistemului sanitar românesc:finanţarea sistemului,echitatea accesului tuturor cetăţenilor europeni la tratamente şi servicii de sănătate,respectiv impactul priorităţilor europene asupra sistemului medical românesc.

Pe tema accesului pacienţilor la tratamente, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR),Cezar Irimia,şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la actuala criză cu care se confruntă pacienţii cu afecţiuni oncologice:„Cancerul,ca şi alte boli incurabile,nu mai este demult,la nivel mondial,o problemă de viaţă privată. Ne îmbolnăvim individual dar trebuie să înţelegem că drama bolnavilor de cancer afectează corpul social în ansamblul său. Am aflat cu stupoare că la nivelul Ministerului Sănătăţii,consultanţii Comisiei de Oncologie au găsit alternative la schemele de tratament europene,iar astfel,în loc să progresăm prin actualizarea listelor,ne întoarcem la improvizaţii de tratament”.

Cu privire la raportul cost –eficienţă în finanţarea sistemului de sănătate,directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar,Cristian Vlădescu a declarată că „atunci când ai buget limitat,trebuie să vezi unde sunt cele mai bune zone din punct de vedere al rezultatelor,iar în sistemul sanitar,rezultatele se referă la viaţă:cât de mult şi sănătos trăiesc oamenii”.

Pe lista discuţiilor privind politicile europene au fost incluse şi studiile clinice. Acestea,la nivel european,au scăzut cu 25% în perioada 2007 – 2011,context în care Comisia Europeană a propus implementarea unei noi directive pentru a stimula cercetarea la nivelul Europei şi a recupera decalajele faţă de alte state.

În ceea ce priveşte efectuarea studiilor clinice în România,reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentelor,susţin că România trebuie să reducă birocraţia pentru a facilita derularea de studii clinice mai complexe,spre deosebire de situaţia actuală când predomină cele referitoare la  eficacitate şi siguranţă.