Povestea de dragoste dintre tânărul Joe Biden şi prima lui soţie, Neilia Hunter, începe extrem de frumos. În timp ce era student la Universitatea din Dealware, Biden pleacă într-o staţiune exclusivistă, unde o întâlneşte pe Neilia la plajă, lângă o piscină. A fost dragoste la prima vedere, din spusele lui: „Când s-a întors spre mine, am văzut ce zâmbet frumos şi ce ochi verzi superbi avea. Nu i-am putut observa niciun defect‟, a scris Biden în memoriile sale.
Cei doi s-au îndrăgostit iremediabil şi au început la scurt timp o relaţie romantică. Diferenţele religioase şi politice dintre cei doi nu au reuşit să îi despartă. Părinţii ei bogaţi erau republicani presbiterieni, iar Biden democrat şi catolic. Se iubeau pe zi ce trece mai mult, iar în anul 1966 cei doi au avut parte de o nuntă frumoasă. Nimeni nu prevestea tragedia care urma să se întâmple câţiva ani mai târziu.

Neila a fost alături de Joe pe tot parcursul său profesional şi l-a susţinut în creşterea lui din punct de vedere politic. Pe data de 18 decembrie, femeia a plecat împreună cu cei trei copii la cumpărături pentru Crăciun. În timp ce se afla la volanul maşinii, un camion i-a izbit frontal pe aceştia. Potrivit rapoartelor, impactul a fost puternic, lăsând maşina împrăştiată pe carosabil. La scurt timp, au ajuns autorităţile la faţa locului, dar era prea târziu pentru Neilia şi pentru micuţa Amy, în vârstă de doar 13 ani. Cei doi băieţi au scăpat cu viaţă, dar unul dintre ei s-a ales cu un picior rupt, iar cel de-al doilea cu probleme cerebrale grave.

În acea zi, Joe se afla la birou şi era foarte agitat, ca şi cum ceva grav urma să se întâmple. Presimţirea lui urma să se adeverească. Sora lui Joe l-a sunat şi i-a dat teribila veste. A fost devastat de tot ce s-a întâmplat. După spusele sale, suicidul părea o opţiune tentantă, deşi ştia că nu îi putea abandona pe băieţii lui, încă aflaţi în viaţă. Pe de o parte era încurajat de starea de sănătate a băieţilor care se ameliora, pe de altă parte Joe era uneori lipsit de energie, când se gândea la soţia şi la fiica lui. În cele din urmă, cu ajutorul colegilor din Senat şi cu sprijinul surorii sale, Joe a reuşit să îşi revină şi să se concentreze pe starea de sănătate a băieţilor.

Jill Biden, zâna cea bună din viaţa lui Joe

Câţiva ani mai tâziu, Biden a reuşit să îşi refacă viaţa, fiind împins de la spate chiar de băieţii lui să încerce o nouă relaţie cu profesoara de engleză Jill. Cu puţin înainte de căsătoria lor din 1977, Joe şi-a întrebat logodnica cum poate să se căsătorească cu el ştiind că inima lui este la prima soţie: „Oricine poate iubi atât de profund o dată, o poate face din nou‟, a spus aceasta.


Jill a acceptat abia după a cincea propunere de cerere în căsătorie să îi devină soţie actualului preşedinte. A vrut să se asigure că vor avea o relaţie de durată, iar cei doi băieţi ai lui Biden nu vor trece printr-o nouă traumă, în caz de divorţ. Din cauza problemelor grave de sănătate, unul dintre fii lui Joe, Beau Biden a murit mai târziu, la vârsta de 46 de ani, iar Jill a fost alături de Biden în tot acest timp. Presa internaţională a descris-o „zâna cea bună din viaţa lui Joe.

Sursă foto: Shutterstock