Laptele,ingredientul minune

Se pare că ceaşca perfectă de cafea nu trebuie să conţină zahăr sau îndulcitori,dar trebuie să aibă 5 ml de lapte,nu doar pentru un plus de savoare,ci şi pentru meritele sale dovedite ştiinţific.

Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Canada arată că adăugarea unei picături de lapte la cana de cafea sau de ceai poate fi mai eficientă decât produsele de albire sau pastele de dinţi speciale.

Studiul,publicat în International Journal of Dental Hygiene,a constatat că adăugarea unui strop de lapte la cafea poate preveni apariţia petelor inestetice pe dinţi,datorită faptului că acesta este un produs alcalin.

Cum afectează cafeau dinţii

Cu cât ceaiul ori cafeau sunt mai procesate sau oxidate,cu atât proprietăţile lor de colorare sunt mai puternice. Cercetătorii au descoperit că taninurile – polifenoli naturali care se găsesc în plante şi care adaugă amărăciune licorilor – care au o culoare închisă,au capacitatea de a păta dantura.

Dar,se pare că laptele,a cărui proteină principală este cazeina – ce acţionează asupra taninurilor,este capabil să prevină pătarea.

Schimbarea culorii (observată în experimentele de o zi ale oamenilor de ştiinţă,realizate în laborator) este comparabilă cu rezultatele obţinute după folosirea produselor de albire chimice,recomandate de dentişti. De altfel,cafeau cu lapte are un impact mai puternic decât pastele de dinţi cu ingrediente de albire.

Alte alimente care ajută

Apa plată,simplă,curăţă gura după masă,împiedicând formarea plăcii dentare. Şi lămâile au proprietăţi de albire,datorită conţinutului de acid citric (în cantităţi reduse) şi a sărurilor minerale care ajută la întărirea danturii.

Tratamentul trebuie urmat cel mult o dată pe săptămână şi nu imediat după consumul unor alimente cu putere de pătare.

Deşi majoritatea oamenilor sunt reticenţi la folosirea gumei de mestecat,aceasta are,la rându-i,un rol foarte important în menţinerea sănătăţii cavităţii bucale. Mestecatul gumei măreşte cantitatea de salivă din gură,ceea ce împiedică apariţia cariilor. În plus,gumele cu xilitol (care are rol de îndulcitor artificial) nu cresc aciditatea din gura,aşa cum face zahărul,şi împiedică dezvoltarea bacteriilor din placa dentară.