Mirodeniile, la fel ca toate alimentele, au o perioadă de valabilitate după depăşirea căreia nu vor mai avea acelaşi gust. Durata acelei perioade de valabilitate depinde de modul în care le păstrezi. Căldura, umiditatea şi lumina soarelui au efecte nocive: descompun compuşii chimici (cunoscuţi şi sub denumirea de uleiuri esenţiale) care le conferă mirodeniilor aromele. Când aceşti compuşi chimici se descompun, aromele îşi pierd puterea. Unele pulberi pot deveni râncede şi trebuie aruncate.

Anumite mirodenii nu ar trebui să fie păstrate niciodată într-un dulap sau pe blatul din bucătăriei. Experţii spun că umiditatea şi căldura din aceste locuri le reduc perioada de valabilitate şi le fac să-şi piardă aroma. Descoperă care sunt aceste condimente care necesită o atenţie mai mare în privinţa depozitării.

Unele condimente se menţin mai bine în frigider

Condimentele roşii, cum ar fi boiaua dulce sau iute, fulgii de ardei iute, trebuie păstrate corect, la rece. Mirodeniile de culoare roşie nu se ţin în zone expuse umidităţii şi căldurii excesive. Altfel, vor fi în continuare comestibile şi nu vor fi dăunătoare în niciun fel, dar este posibil să nu ofere multă savoare mâncărurilor.

Pe de altă parte, dacă un condiment nu trebuie refrigerat, ar trebui depozitat în continuare în dulapul din bucătărie. Nu este nevoie să pui toate condimentele în frigider doar pentru a fi în siguranţă. Refrigerarea altor condimente în afara celor roşii ar putea duce la mai multe probleme. Când le vei scoate din frigider, se va crea condens, iar acesta poate favoriza formarea mucegaiului. În acest caz, vei fi nevoit să arunci condimentele dacă încep să dezvolte mucegai.

N-ar trebui păstrate mirodenii în dulapurile din apropierea aragazului

În privinţa condimentelor care vor rămâne în continuare în bucătărie, acestea nu ar trebui să depozitate niciodată în zonele de lângă aragaz sau cuptor. Căldura constantă emisă de aceste aparate poate încălzi şi dulapurile din apropiere, ceea ce poate afecta aroma şi prospeţimea condimentelor. Păstrează întotdeauna mirodeniile în dulapurile care se află departe de aparatele de încălzit pentru a te bucura mai mult timp de condimentele tale. Cele mai potrivite locuri ar fi în cămară, departe de lumina soarelui, sau în dulapurile opuse aragazului.

Ce termen de valabilitate au de fapt condimentele?

Păstrate în condiţii bune, mirodeniile şi ierburile aromatice pot rămâne în stare bună mult timp. Ierburile uscate se vor păstra timp de 1 an, la fel şi mirodeniile măcinate se vor păstra timp de 1 an. Condimentele întregi se vor păstra timp de 3 ani, iar sărurile pe o perioada nedeterminată. Seminţele de mac şi susan au un termen de valabilitate de maximum jumătate de an.