Fumatul şi sexul oral cresc în mod considerabil riscul de dezvoltare a cancerului bucal şi de gât,ambele cauzate de virusul papiloma uman (HPV),transmis pe cale sexuală.

Oamenii de ştiinţă au constatat că infecţiile bucale provocate de HPV 16 sunt mai frecvente la persoanele care fumează sau au consumat recent produse care conţin tutun.

Acest virus,aflat la originea a 80% din totalul cazurilor de cancer al gâtului,se transmite pe cale sexuală,precizează autorii studiului,adăugând că numărul tumorilor de acest tip a crescut cu 225% în Statele Unite în ultimii 20 de ani.

"Se pare că tutunul creşte probabilitatea infecţiilor orale cu HPV 16 şi, deşi nu cunoaştem încă motivul, bănuim că organismul unui fumător nu poate să se debaraseze prea uşor de acest agent patogen",a explicat Gypsyamber D'Souza,profesor de epidemiologie la Facultatea de medicină John Hopkins din oraşul american Baltimore,coordonatorul studiului.

Virusul a fost detectat prin intermediul unui exudat bucal. Participanţii au efectuat şi analize de sânge şi au predat specialiştilor probe de urină pentru a detecta două substanţe chimice asociate folosirii tutunului,cotinină şi NNAL.

Aceia care aveau concentraţii ridicate pentru aceşti doi biomarkeri prezentau un risc mai mare de a avea în organism virusul HPV16 în comparaţie cu participanţii care nu prezentau urme decelabile pentru acele substanţe chimice,au precizat autorii studiului.

Orice creştere a concentraţiei de cotinină din sânge,echivalentul a trei ţigarete pe zi,creşte riscul de infectare cu HPV16 cu 31%.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia americană,de 6.887 de persoane,care au participat la un sondaj naţional pe teme de sănătate şi nutriţie. Din acest grup,2.012 persoane erau consumatoare de tutun în momentul realizării studiului.