Pe lângă faptul că ajută la scăderea colesterolului rău şi contribuie la o bună funcţionare a inimii,acizii graşi Omega-3 scad rata de îmbătrânire a celulelor.

Cercetătorii au analizat starea de sănătatea a 600 de pacienţi care sufereau de boli de inimă pentru a observa în ce măsură consumul de somon,hering şi păstrăv (surse bogate de acizi graşi Omega-3) are legătură cu scăderea ratei de îmbătrânire celulare.

După cinci ani de la încheierea studiului,nivelele de Omega-3 şi lungimea telomerilor au fost măsurate. Telomerii reprezintă structuri de ADN repetitiv situaţi la capătul fiecărui cromozom liniar. Aceştia sunt implicaţi în procesul de replicare şi se scurtează odată cu trecerea anilor. Există teorii care leagă micşorarea lungimii telomerilor de procesul îmbătrânirii.

" Rezultatelele studiului arată că nivelele acizilor graşi Omega-3 erau ridicate, în timp ce rata de îmbătrânire a celulelor se afla  la limita inferioară, datorită păstrării lungimii în limite normale a telomerilor.",conchid cercetătorii studiului. 

Aşadar,consumul frecvent de alimente bogate în acizi graşi Omega-3 contribuie la prevenirea îmbătrânirii celulelor şi,implicit,la conservarea tinereţii pe o perioadă mai lungă de timp.