Mit:Cancerul este o boală a oamenilor moderni

 

Specialiştii spun că această maladie nu este o boală a omului din societatea occidentală,ci aceasta există de mult mai mult timp. Cancerul a fost descris cu mii de ani în urmă de medici egipteni şi greci,iar cercetătorii au descoperit semne ale acestei afecţiuni într-un schelet uman,vechi de 3.000 de ani.

Oamenii de ştiinţă spun că stilul de viaţă,dieta şi poluarea aerului au un impact enorm asupra riscului de a ne îmbolnăvi de cancer. Dar,există cazuri în care cancerul este cauzat de virusuri şi bacterii.

 

Mit:Dietele „acide“ cauzează cancer

 

Unele mituri despre cancer sunt surprinzător de persistente. Un astfel de mit spune că dietele„acide“ pot creşte riscul apariţiei cancerului. Specialiştii propun creşterea consumul de alimente „alcaline“,cum sunt legumele şi fructele.

 

Mit:Zahărul hrăneşte celulele canceroase

 

Există ideea greşită că celulele canceroase se hrănesc cu zahăr şi că acesta ar trebui complet scos din dietă. Termenul zahăr nu se limitează doar la produsul alb cu care-ţi îndulceşti ceaiul,ci acesta cuprinde o serie de molecule,inclusiv zaharuri simple care se găsesc în plante,glucoză şi fructoză. Toate zaharurile sunt glucide,cunoscute sub numele de carbohidraţi-molecule realizate din carbon,hidrogen şi oxigen.

Carbohidraţii eliberează în sistemul nostru digestiv glucoză şi fructoză. Acestea sunt absorbite în sânge,pentru a furniza energia de care avem nevoie pentru a supravieţui.

Toate celulele noastre,canceroase sau nu,utilizează glucoza pentru obţinerea de energie. Deoarece celulele canceroase cresc foarte rapid în comparaţie cu celulele sănătoase,acestea au o necesitate ridicată pentru glucoză.

Dar chiar şi aşa,asta nu înseamnă că zahăruldin prăjituri,dulciuri şi alte produse zaharoase hrănesc în mod specific celulele canceroase,spre deosebire de orice alt tip de glucide,întrucât oraganismul nu alege pe care dintre aceste celule să le hrănească.

 

Mit:Tratamentul împotriva cancerului face mai mult rău decât bine

 

Specialiştii spun că tratamentele indicate în tratarea acestei maladii,fie că este vorba de chimioterapie,radioterapie ori operaţie,au efecte adverse asupra organismului. La urma urmei,aceste tratamente au fost create pentru a ucide celulele canceroase,existând şanse foarte mari ca şi celulele sănătoase să fie afectate.

Câteodată,tratamentele nu au rezultatele dorite. Operaţia se numără printre tratamentele cu cele mai mari şanse de reuşită. Chiar şi radioterapia tratează oamenii bolnavi de această boală,mai bine decât o fac medicamentele. În ciuda acesui lucru,chimioterapia şi medicamentele administrate pacienţilor bolnavi de cancer joacă un rol important în tratarea acestei afecţiuni. În unele cazuri,ajută la tratarea pacienţilor,iar în altele,măresc timpul de supravieţuire.