În România,există aproximativ 800.000 de persoane cu diabet zaharat,spun specialiştii. Iată de ce,prevenţia lui a devenit foarte importantă.

Alimentaţia echilibrată bazată pe verdeţuri şi pe legume proaspete,pe sucuri de fructe şi pe cel puţin 15 minute de mişcare pe zi scad cu mult incidenţa diabetului zaharat.

În plus,trebuie să-ţi faci anual analizele de sânge,iar dacă ai diabetici în familie,din 6 în 6 luni.

Există o singură formă de diabet

FALS. Diabetul zaharat este de două tipuri:1 şi 2. Primul se mai numeşte diabet juvenil şi apare în momentul în care pancreasul nu mai produce insulină.

În acest caz,bolnavul trebuie să facă zilnic,pentru tot restul vieţii,injecţii cu insulină. Cel de tip 2 apare la adulţi,de obicei la obezi,şi „cere” tratament medicamentos.

În stadii avansate,e nevoie şi de insulină. Din nefericire,diabetul de tip 2 nu dă niciun simptom la început.

De aceea,măsurarea valorilor glicemice poate pune diagnosticul corect.

Tratamentul,mişcarea zilnică şi dieta previn diabetul

ADEVĂRAT. Alimentaţia corespunzătoare,săracă în glucide,tratamentul medicamentos şi exerciţiile fizice ţin glicemia sub control (de preferat,în jurul valorii de 100,spun doctorii).

Dacă diabeticul nu urmează regimul prescris de medic,poate suferi creşteri sau descreşteri ale glicemiei.

Aceste variaţii ale glicemiei pot duce,în timp,la cronicizarea bolii:apariţia afecţiunilor oculare,a bolilor vasculare şi a celor renale.

Diabetul de tip 1 şi cel de tip 2 au simptome diferite

FALS. Atât diabetul de tip 1,cât şi cel de tip 2 au simptome comune. Printre acestea,se numără:nevoia excesivă de a urina (în special noaptea,din cauza excesului de glucoză din organism),sete excesivă,creşterea bruscă în greutate,somnolenţă,schimbări bruşte de dispoziţie,tăieturile şi vânătăile se vindecă tot mai greu,imunitatea scade...

Dacă te confrunţi cu astfel de simptome,trebuie să mergi neapărat la medic.

Cromul reduce pofta de dulce

ADEVĂRAT. Diabeticii trec mai uşor peste nevoia de dulce şi de preparate din făină albă cu ajutorul suplimentelor cu crom.

Previn hiperglicemia,reduc stările de oboseală şi cresc puterea de concentrare. În plus,cromul protejează pancreasul şi scade colesterolul „rău” din organism.

Doza zilnică e de 0,025 sau de 0,050 mg zilnic,timp de trei săptămâni,de patru ori pe an. Totuşi,înainte de a urma o astfel de cură,e indicat să ceri sfatul medicului.

Diabetul de tip 1 este o boală ereditară

ADEVĂRAT. E adevărat,diabetul zaharat se poate moşteni.  De pildă,dacă tatăl are diabet de tip 1 (insulino-dependent),copilul are o şansă din 20 să moştenească boala.

Dacă mama are diabet de tip 1 şi a născut înainte de 25 de ani,copilul are o şansă din 25 să facă această boală.

În cazul în care a dat naştere copilului după 25 de ani,el are o şansă din 100 să facă diabet.

Dacă ambii părinţi au diabet de tip 1,copilul are o şansă din 4 să moştenească diabetul,spun spe­cialiştii.