Absorbantele zilnice scad riscul infecţiilor

Fals

Acest tip de absorbante au rolul de a proteja lenjeria intimă în zilele fără menstruaţie,în perioada când fluxul menstrual este redus sau în timpul unui tratament local cu ovule. Ele nu au rol antibacterian,antiviral sau antimicotic,deci nu pot preveni o eventuală infecţie. În cazul secreţiilor mai abundente,este recomandată schimbarea de 3-4 ori pe zi a absorbantului deoarece umiditatea acumulată stimulează dezvoltarea ciupercilor sau a bacteriilor.

Este bine să faci spălături vaginale frecvent

Fals

Flora vaginalănormală este formată din multiple microorganisme,care asigură un pH acid (sub 4,5). Spălăturile vaginale nu fac decât să îndepărteze stratul protector din această zonă,să schimbe pH-ul florei vaginale şi să predispună la infecţii din cauza bacteriilor din apă.

Absorbantele externe împiedică acumularea bacteriilor

Adevarat

În ceea ce priveşte tipul de absorbante recomandate în timpul menstruaţiei,cele externe sunt cea mai bună alegere. Tampoanele intravaginale pot deveni medii de cultură,favorabile dezvoltării microbilor,aşa că te predispun la infecţii. Ele pot fi utilizate ocazional,atunci când este necesară o protecţie invizibilă,cum sunt zilele petrecute la mare,la ocazii speciale sau la un drum lung. Folosirea frecventă a tampoanelor interne afectează flora normală a vaginului,determinând apariţia vaginozei bacteriene (infecţie caracterizată de o secreţie vaginală abundentă,cu miros neplăcut). De asemenea,este bine să nu fie folosite tampoanele interne mai mult de 4 ore pe zi,iar absorbantele externe trebuie schimbate de 4-5 ori pe zi,în funcţie de fluxul menstrual.

Produsele cu pH neutru sunt indicate pentru pielea sensibilă

Adevărat

Femeile care nu au o piele sensibilă pot folosi pentru igiena intimă externă apă,săpun sau gel special pentru zona intimă. Pentru persoanele cu piele mai sensibilă sau uscată (cum sunt cele la menopauză) sunt recomandate produsele pentru copii,cu pH-ul neutru. Nu trebuie să se exagereze nici cu toaleta intimă externă,fiind de ajuns duşurile dimineaţa şi seara sau după un contact sexual.

Materialul lenjeriei intime influenţează flora vaginală

Adevărat

De multe ori,lenjeria intimă este aleasă după model şi mai puţin după materialul din care este fabricată. Însă materialele sintetice din care este confecţionată uneori lenjeria intimă pot determina creşterea umidităţii locale şi acumularea transpiraţiei,creând astfel condiţii de apariţie a candidozei. Fibrele naturale,cum este bumbacul,lasă pielea să respire şi previn infecţiile. Totodată,medicii recomandă evitarea lenjeriei intime de tip tanga,deoarece aceasta permite transferul bacteriilor de la o zonă intimă la alta.

Sfatul specialistului

Dr. Mirela Popa,medic primar ginecolog şi specialist în cadrul campaniei „Planifică Neprevăzutul“

Spălăturile vaginale sunt recomandate doar la începerea unui tratament local pentru o infecţie vaginală,în care secreţia este foarte abundentă. Majoritatea femeilor apelează la spălăturile vaginală frecvente fie dintr-un exces de igienă,fie pentru a scăpa de o secreţie vaginală deranjantă. Însă,pentru că modificările secreţiei vaginale sunt semnul unei nereguli,soluţia este vizita la medicul ginecolog,pentru diagnostic şi tratament corect.