Alain Lieury,profesor de psihologie cognitivă la Universitatea Rennes 2 şi autor al cărţii „Une mémoire d’éléphant,vrais trucs et fausses astuces”,încearcă să facă lumină în privinţa a ce e adevărat şi ce nu din tot ceea ce credeam până acum despre memorie. El porneşte de la cele mai populare teorii,pe care le confirmă sau le infirmă. Iată!

Mersul pe bicicletă nu se uită niciodată!

Adevărat:E clar,când înveţi să mergi pe bicicletă,e pentru toată viaţa! Şi asta chiar şi pentru acei oameni care suferă de tulburări de memorie. Studiile realizate pe pacienţi care suferă de amnezie retrogradă în urma unui accident au arătat că aceştia îşi aminteau perfect mersul pe bicicletă.

Peştele ajută memoria!

Fals:Cine n-a auzit măcar o dată că o alimentaţie bogată în peşte îi poate face memoria mai bună? Ideea provine din faptul că peştele e bogat în fosfor. Totuşi,beneficiile acestui oligo-element asupra memoriei nu au fost niciodată dovedite,susţine Lieury. Dar tot el ne asigură că există anumite produse care ajută memoria. În special cele bogate în proteine şi lipide,necesare pentru buna funcţionare a neuronilor. Iar pentru perioadele în care ai de susţinut examene,cercetătorii îţi recomandă o alimentaţie bogată în hidraţi de carbon.

Memoratul te ajută să reţii cel mai bine!

Fals:După ce,în timpul copilăriei,învăţătorii şi părinţii ţi-au băgat în cap că învăţatul pe de rost te ajută să reţii mai bine şi mai repede,cercetătorii arată neajunsurile acestei metode. Pentru că,învăţând astfel,creierul nu înţelege cu adevărat informaţia. Totuşi,poeziile învăţate pe de rost în timpul şcolii îţi rămân multă vreme în minte. Dar acest lucru ţine mai mult de sonoritatea versurilor,decât de metoda de învăţare.

Memoria e acelaşi lucru cu inteligenţa!

Fals:Dacă pentru multe persoane a avea o memorie bună e sinonim cu inteligenţa,specialiştii fac o distincţie clară între cele două. Prin definiţie,inteligenţa este ansamblul facultăţilor mentale care permit înţelegerea lucrurilor şi faptelor,descoperirea relaţiilor dintre acestea,şi care ajută la o cunoaştere conceptuală şi raţională. În schimb,memoria  e o activitate biologică şi fizică,ce permite creierului să înregistreze şi să expună informaţiile. A memora o informaţie e o muncă ce necesită o activitate conştientă a individului.