Pentru a avea o dietă echilibrată este recomandat să incluzi în meniu atât alimente sărace în calorii,cum sunt fructele şi legumele,dar şi alimente bogate în grăsimi sănătoase,cum ar fi peştele,nucile şi seminţele crude.

În ce constă mitul

 

În categoria alimentelor cu calorii negative intră anumite fructe şi legume,despre care se spune că, digerându-le,organismul consumă mai multă energie decât aduc alimentele respective. Cu alte cuvinte,sunt arse mai multe calorii. Printre alimentele incluse în această listă.,se numără fructe cum ar fi caisele,portocalele,murele,pepenele,căpşunele,zmeura,ananasul şi prunelele,iar dintre legume:dovleacul,brocoli,ceapa,salata verde,conopida,morcovii,usturoiul,spanacul,roşiile,ţelina şi vinetele.

Care este adevărul

 

Pentru a transforma alimentele consumate în energia necesară zilnic,organismul consumă în timpul procesului de digestie un anumit număr de calorii. Energia consumată de organism pentru absorbţia,digestia şi metabolizarea alimentelor denumeşte efectul termic al alimentelor sau acţiunea dinamică specifică (ADS). Aceasta însă nu este egală cu aportul adus de alimentele considerate ca având caloriinegative. În realitate,se consideră că efectul termic al alimentelor este în jur de 10% din valoarea lor calorică (mai mare pentru proteine,mai mică pentru lipide). Prin urmare,dintr-un aliment care aduce 10 calorii se va cheltui o calorie pentru arderea lui. „Conceptul de alimente cu calorii negative este încă o dovadă a pericolului acceptării şi asimilării de către publicul larg a unor sintagme alimentare trunchiate. Exemple asemănătoare de mesaje trunchiate sunt:nu mânca după ora 18:00 (mesajul complet ar fi:„nu consuma după ora 18 majoritatea caloriilor din ziua respectivă”),bea 2l de apă pe zi (restul mesajului:„dacă ai o alimentaţie standard de 2000 kcal,însă dacă vrei să slăbeşti şi alimentaţia ta este sub 1500 kcal/zi,atunci nu mai este valabilă regula)”,susţine Mădălina Indrie,medic specialist diabet şi nutriţie.

Sfatul specialistului

Dr. Mădălina Indrie,medic specialist Diabet,Nutriţie şi Boli Metabolice,Cluj-Napoca

Adevărul este că organismul nu cheltuie foarte multă energie pe masticaţie,absorbţie şi metabolizare şi,pentru a mai adăuga o veste nefericită,se pare că acţiunea dinamică specifică este mai mare la persoanele slabe şi scade pe măsură ce greutatea creşte. În practică,nu ne bazăm şi nu luăm în considerare ADS în alcătuirea meniurilor şi în strategiile de scădere în greutate. Lucrul cel mai înţelept pe care-l putem face când vrem să punem ordine în alimentaţie este să ne adresăm unui specialist (medic nutriţionist sau dietetician-nutriţionist).