Mahmureala este binecunoscuta senzaţie de cap greu şi tulbure, ce apare după consumul excesiv de băuturi alcoolice. Ameţeală, greaţă, vărsături, sete şi oboseală – toate sunt simptome care-ţi paralizează orice iniţiativă. În astfel de momente, sunt indicate sucurile proaspete de fructe, ceaiurile de plante, mierea, supele şi ciorbele. De asemenea, se recomandă consumul de apă în cantităţi cât mai mari, pentru a rehidrata organismul.

Muşeţelul calmează durerile de stomac

Ceaiul de muşeţel este util pentru a combate greaţa şi vărsăturile, dar şi pentru a calma durerile de stomac. Infuzia se prepară dintr-o lingură de muşeţel la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea neîndulcit.

Menta alungă greaţa

În stările de greaţă, inevitabile după un consum mai mare de băuturi alcoolice, se recomandă ceaiul de mentă. Se prepară din 6 g de frunze uscate, infuzate într-o jumătate de litru de apă clocotită, 5 minute. Se bea după mesele principale.

Armurariul elimină toxinele

După un exces bahic, celulele hepatice au nevoie de refacere, iar fructele de armurariu stimulează regenerarea acestora. Stimulează eliminarea toxinelor. Se face o infuzie din o linguriţă fructe de armurariu, proaspăt măcinate, la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, urmate de odihnă pe partea dreaptă, 20 de minute. Fructele de armurariu măcinate se păstrează maximum 24 ore şi se păstrează la frigider.

Anghinarea, bună pentru ficat

Pe lângă dureri de cap şi stări de ameţeală, în urma consumului excesiv de alcool pot apărea dereglări la nivelul ficatului. În acest caz, se recomandă un ceai de anghinare, deoarece are rolul de a regenera celulele hepatice şi de a stimula secreţia biliară. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.

Creţuşca te scapă de durerile de cap

Conţine o formă naturală de salicilat, ingredientul activ din aspirină ce ajută la calmarea durerilor de cap. Ceaiul din flori de creţuşcă este folosit ca diuretic, antiseptic, pentru diaree şi arsuri la stomac. Ceaiul se prepară prin amestecarea a 250 ml de apă fierbinte cu o lingură de frunze sau flori uscate. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.

Moarea alungă somnolenţa

Zeama de varză, cunoscută şi sub numele de moare, face adevărate miracole când vine vorba despre mahmureală. Conţine bacterii care sunt produse în timpul procesului de fermentaţie şi care au rolul de a favoriza digestia. Mai are în compoziţie vitamina B12, ce are capacitatea de a stimula circulaţia sângelui şi de a alunga somnolenţa, şi vitamina C, cu rol antioxidant. Se recomandă să se bea câte o cană de zeamă de varză la fiecare 2-3 ore.  

Apă, zahăr şi vitamina C

Alcoolul în exces are efect diuretic – adică, te face să te duci mai des la toaletă - şi hipoglicemiant. Stările de rău după o noapte de excese bahice sunt cauzate şi de deshidratare, precum şi de cantitatea mică de zahăr din sânge. Pentru a compensa aceste neajunsuri, bea cantităţi mari de apă sau de ceai îndulcit. De preferinţă, adaugă în ceai o cantitate generoasă de zeamă de lămâie – pentru că vitamina C are rol antioxidant, ajutând la neutralizarea toxinelor din organism.

Sucurile proaspete de fructe sunt recomandate în caz de mahmureală.

Bine de ştiut!

Cafeaua este contraindicată ca tratament împotriva mahmurelii, deoarece accentuează starea de rău după o noapte de beţie.