Vorbeşte-i despre dependenţă

 

Adolescentultău are între 13 şi 15 ani,e deja suficient de mare ca să fie tentat de mirajul drogurilor. Abordează problema ca pe o discuţie între adulţi. Întreabă-l ce ştie despre substanţele interzise. Punctează intervenţiile lui cu informaţii despre subiect (ai grijă să te documentezi temeinic înainte). Vorbiţi despre depedenţă,în primul rând. Ce este dependenţa,cum poate pune în pericol libertatea de acţiune şi de gândire a unei persoane,cum îi acaparează şi îi controlează viaţa. Pune accent pe ideea de autocontrol,pe faptul că fiecare trebuie să fie stăpân pe viaţa lui. Acest gen de abordare va fi pe placul adolescentului,el însuşi fiind în procesul de consolidare al propriei autonomii.

 

 

Argumentele potrivite

 

Rolul tău este de a-i arăta tânărului adolescent că ceea ce pare inofensiv poate deveni extrem de periculos. Evită argumentele de genul „E rău pentru sănătate“. Arată-i mai degrabă un documentar bine realizat sau organizează o discuţie faţă-n faţă cu o persoanăcare s-a confruntat cu problema dependenţei. Spune-i că,dacă e în căutare de senzaţii tari,drogul este varianta cea mai uşoară şi mai lipsită de glorie. Mai spune-i că,dacă suferă (din dragoste,de singurătate),drogul nu este soluţia,ci doar amăgirea.

 

 

Şi tu dai exemplul

 

Dialogul pe care-l ai cu copilul tău trebuie să fie constant. Ca să previi,interesează-te tu însăţi de mediul şcolar şi extraşcolar în care se învârte copilul tău. Invită-i prietenii acasă,observă-le comportamentul,fără a avea aerul că spionezi. Şi nu uita că tu dai mereu exemplul. Dacă şi tu eşti victima vreunei dependenţe – tutun,alcool – nu vei putea să ai credibilitate în ochii adolescentului pe care vrei să-l ţii departe de un alt tip de dependenţă.