Adolescent teribilist? Există soluţii!

1 46593 original jpg jpeg

Acesta este sloganul care guvernează anii adolescenţei. Copilul are impresia că părinţii sunt împotriva a tot ceea ce lui îi face plăcere, iar cei din urmă vor mereu să deţină controlul. Există şi o cale de mijloc!

Familia cu adolescenţi seamănă mai degrabă a câmp de luptă:orgolii mai mult sau mai puţin exprimate,uşi trântite,vorbe grele aruncate la nervi şi multe,multe strategii create pentru a păcăli părinţii. Ştii despre ce vorbesc? Atunci află cum să faci faţă „atacului” său de la această vârstă.Nu-l pedepsi,ci fă-ţi-l prieten

Sub influenţa hormonilor şi a anturajului mai puţin fericit,este foarte uşor pentru un adolescent să „calce strâmb”.

Bun,este imposibil să-l opreşti să mai lipsească de la o oră din când în când sau să iasă la o petrecere între prieteni la sfârşit de săptămână. Chiar determină-l să-ţi împărtăşească micile lui nebunii (aşa vei avea mereu controlul a ceea ce face) şi nu-l contrazice când îţi povesteşte cum toată clasa „a tras chiulul” la ultima oră.

Până la urmă,ce crezi că se va întâmpla dacă pierde o dată pe an ora de dirigenţie sau de filozofie? Când chiulul,notele mici şi petrecerile până târziu în noapte devin însă o regulă,iar şcoala,o excepţie,ar fi cazul să iei măsuri.

Prima regulă:nu-l pedepsi! În dorinţa lui de a se răzvrăti,va face exact invers. Dacă îşi pune în cap să nu te asculte,asta va face,fii sigură. Şi are două variante:fie te sfidează,fie va începe să te mintă.

A doua regulă:fă-i cunoscute urmările faptelor lui. Este suficient de matur să ştie că nu-i bine deloc să fii sărac în viaţă. Fă-l să vadă avantajele dacă se ţine de şcoală. De exemplu,dacă are medii bune,poate obţine bursă şi poate merge gratis în tabere şcolare.

E bine să facă sport!

Părinţii tăi nu te-au dat la sport în ideea că te va „ţine” de la învăţat? Nu face şi tu aceeaşi greşeală! Sportul îl va învăţa să fie mai riguros şi mai ordonat. În plus,îşi va face prieteni mai responsabili decât cei care obişnuiesc să iasă zilnic în cluburi.

Este bine ca la început să îl înveţi cum să-şi organizeze timpul,pentru a face şi lecţii,şi sport. Ai grijă să nu-l agasezi cu sugestiile,deoarece îi vei da impresia că şi sportul este tot un lucru impus.