Ia-i tristeţea în serios

Pentru adolescenţi,prima dragoste este calea prin care încearcă să iasă din mediul familial,adeseori sufocant,şi să-şi ia viaţa pe cont propriu. Aşa că nici să nu te gândeşti să-l iei peste picior pe adolescentuldecepţionat în iubire. Rănit în sentimentele cele mai profunde,tânărul este total absorbit de nefericirea lui. El trece printr-o adevărată dramă:are impresia că a pierdut totul,că niciodată nu va mai iubi pe cineva,că viaţa nu mai are sens. Chiar dacă pe tine episodul te face să zâmbeşti,ia-i în serios tristeţea!

Nu-l cicăli

Nu-ţi lăsa copilul să iasă singur din situaţiile de acest tip,dar nici nu-l cicăli cu sfaturile tale. Acceptă-i furia,lacrimile,trece-i cu vederea rezultatele mai slabe la învăţătură,ba chiar micile obrăznicii. Fă-i mici plăceri „consolatoare“:prepară-i mâncărurile sau deserturile preferate,lasă-l să-ţi invite prietenii acasă sau să se ducă să doarmă la cel mai bun prieten,roagă-i fraţii să-l distragă,prin diferite activităţi,de la gândurile negre.

Evită frazele-tip

Nu veni cu fraze-tip de genul „Lasă că o să treacă,pe care copilul tău o să le perceapă drept răsuflate şi nepotrivite cu chinurile prin care trece. Evită şi criticile,nu-i vorbi de rău fostul sau fosta iubită. Mai ales,nu râde de situaţia în care se află. Asta îi va reactiva complexele şi va pune sub semnul batjocurii valorile în care crede. Nici excesul de îngrijorare nu-i face bine adolescentului tău.

Când să te îngrijorezi

În mod normal,prima tristeţe din dragoste nu durează mai mult de o lună sau două. Mai întâi,copilultău neagă realitatea,apoi cade într-un soi de prostrare – e perioada de „doliu“ a primei lui relaţii sentimentale. Apoi,începe din nou să tatoneze lumea exterioară,în căutarea viitoarei relaţii. Când însă faza depresivă durează prea mult,când cheful de viaţă nu revine,e semn că e timpul să apelezi la un specialist.