Sporul casei, noroc şi bucurie

Originară din Africa, Sporul casei sau Impatiens walleriana e o plantă perenă ce se dezvoltă sub forma unei mici tufe, plină de flori neparfumate, dar variat colorate - alb, roşu, roz, violet, portocaliu sau diverse combinaţii. Există şi multe varietăţi hibride, de la cele cu rânduri duble de petale până la plante cu flori bicolore. Preferă locurile călduroase, bine aerisite, dar nu în plin soare. Are nevoie de un sol bogat în humus şi menţinut permanent umed. Pentru că e accesibilă ca preţ, foarte uşor de îngrijit. Fiindcă se crede că este aducătoare de noroc şi bucurie în case, Sporul casei e îndrăgit şi cultivat în jardinieră sau în grădină.

Măcrişul iepurelui, decorativ şi vindecător

Oxalis tetraphylla sau Măcrişul iepurelui e originar din Mexic, dar se găseşte peste tot în lume. Planta are frunze cu 4 foliole şi fiecare lob este marcat de o pată purpurie la bază. Are flori mici, cu petale reunite, în nuanţe de roşu-portocaliu sau albe. Îi place lumina directă, mai ales dimineaţa. Pe lângă faptul că e cunoscută ca plantă norocoasă, e considerată şi binefăcătoare. Datorită conţinutului ridicat de minerale, de vitamine A,C, D şi E, e folosită pentru tratarea diverselor afecţiuni, atât proaspătă, cât şi sub formă de ceai.

Busuiocul, afrodiziacul cu puteri magice

Ocimum basilicum e o plantă originară din Asia tropicală, cu frunzele de culoare verde deschis şi florile albe. Preferă locurile însorite şi solul reavăn, fără exces de umiditate. Pentru italieni, busuiocul este simbolul dragostei, fiindcă mirosul îi înnebuneşte pe bărbaţi. La noi se foloseşte în farmece şi descântece, precum şi la stropirea cu aghiazmă. Este considerată plantă aducătoare de noroc şi vindecătoare, frunzele acesteia fiind un bun tonic pentru sistemul nervos si pentru memorie. Gospodinele o cultivă atât în scop decorativ, cât şi pentru a-i folosi frunzele verzi la aromarea mâncărurilor.

Muşcata, veselă şi relaxantă

Foarte populară, poate fi văzută pe multe balcoane şi pervazuri. Muşcata sau Pelargonium e o plantă originară din Africa de Sud, Australia si Noua Zeelandă şi are circa 200 specii. Înfloreşte de primăvara până toamna, având flori viu colorate, albe, roz sau roşii. Suporta uscăciunea şi arşiţa, e usor de cultivat, îngrijit şi înmulţit. Conform legendei, englezul John Dalton şi-a dat seama că nu percepea culoarea roşie admirând muşcatele din geam, care i se păreau albastre – de unde a apărut şi termenul de daltonism (incapacitatea de a distinge anumite culori). Se zice că muşcatele cu flori roşii sau albe sunt bune pentru că alungă oboseala şi durerile de cap. O casă decorată cu muşcate atrage noroc financiar şi o stare de spirit pozitivă.

ANIMALE

Hamsterul, strângătorul de provizii

Diferit de alte rozătoare datorită cozii scurte, picioruşelor grăsuţe şi urechilor mici, hamsterul (Cricetinae) este divers colorat, de la negru, gri, maro, alb, gălbui, roşcat până la amestecuri de culori. Rasa europeană atinge 34 cm, hamsterul pitic ajunge la 11 cm, iar cel mai obişnuit animăluţ de companie, soiul sirian, nu creşte mai lung de 15 cm. În sălbăticie, îi place să trăiască în zone calde şi uscate. Numele îi vine din germană şi înseamnă a strânge provizii, ceea ce descrie perfect modul în care mănâncă: îşi îndeasă bine fălcile cu mâncare, pe care o duce la adăpost, ca să o savureze mai târziu. Dacă sunt ţinuţi la căldură, hamsterii se pot împerechea pe toată durata anului, chiar lunar. Blânzi, sunt animalele de companie ideale. Totuşi, muşcă atunci când le e frică sau dacă-i trezeşti din somn. Şi având în vedere că ei dorm în timpul zilei, când oamenii sunt treji, e bine să te fereşti de dinţişorii lor.