La nivel mondial,depresia constituie o problemă majoră de sănătate,fiind prezentă la aproximativ 20% dintre pacienţii cu boli cardiace. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preconizează că până în anul 2020 depresia va fi a două cauza de mortalitate şi dizabilitate în lume,primul loc fiind ocupat de bolile cardiovasculare care provoacă decesul a 17 milioane de oameni anual.  În plus,conform Asociaţiei Americane a Inimii,depresia apare de trei ori mai frecvent la pacienţii cu boli cardiovasculare care au suferit deja un eveniment coronian acut decât în rândul celorlalţi. Cu cât persoana la care se produce un infarct miocardic este mai tânără,cu atât riscul de a dezvolta depresie este mai mare,prin urmare se poate spune că există o interdependenţă între cele două afecţiuni.

De la depresie la boli cardiovasculare şi invers

Cercetătorii canadieni au reuşit să explice mecanismul prin care depresia afectează inima. Pe de-o parte datorită stilului de viaţă dezechilibrat,sedentar,consumului de alimente nesănătoase,alcoolului sau fumatului. În plus depresia conduce şi la episoade de anxietate sau atacuri de panică şi hipertensiune arterială sau,dimpotrivă,la introvertire şi implicit la inhibarea posibilităţii urmării unui tratament adecvat. Toate acestea împiedică o circulaţie adecvată a sângelui în organism şi devin factori cauzatori de boli cardiovasculare. Alte studii realizate în America şi Australia,susţin că depresia pare să favorizeze dezvoltarea depunerilor de grăsime şi colesterol în vasele sangvine,despre care se ştie că ar conduce la creşterea riscului de accident vascular cerebral şi al infarct miocardic.

Nu doar depresia conduce la boli cardiovasculare şi reciprocă fiind de asemenea valabilă. Potrivit Asociaţiei Americane a Inimii,15% din persoanele care suferă de o boală cardiovasculară se confruntă şi cu simptome specifice depresiei. Studiile au arătat că,la persoanele care au suferit un infarct miocardic,episoadele depresive cresc cu 17% riscul de deces. Prin comparaţie,la persoanele sănătoase,riscul de deces după un infarct este de numai 3%. Principalele motive pentru care bolile cardiovasculare favorizează depresia sunt activitatea socială redusă,întrucât bolnavii de inima ies mai rar din casă şi nu fac suficientă mişcare,dar şi dependenţa de medici şi medicamente,care creşte gradul de frustrare al pacienţilor. Nu în ultimul rând,starea psihică a bolnavilor este afectată,deoarece evoluţia bolii este imprevizibilă,ceea ce creează o stare de stres permanentă,care conduce la afectarea vaselor de sânge şi implicit la îmbolnăvirea inimii.

Ce simptome ar trebui să te îngrijoreze?

Deseori simptomele debutului unei boli cardiovasculare pot coincide cu cele ale depresiei şi invers. Pe măsură ce apar dificultăţi de concetrare,tulburări de somn,reducerea apetitului alimentar,anxietate,tensiune interioară,iritabilitate,oboseală sau pesimism (gânduri de vinovăţie şi de inferioritate) depresia urmată de boala cardivasculare se poate instala.

Un procent semnificativ dintre pacienţii care suferă de depresie,cu sau fără afecţiuni cardiovasculare asociate nu sunt diagnosticaţi la timp sau primesc îngrijirile terapeutice inadecvate. De aceea,medicul de familie deţine un rol cheie în depistarea precoce a simptomelor depresive şi îndrumarea acestor pacienţi către un serviciu de psihiatrie. În mod particular,la pacienţii cu antecedente cardiovasculare medicul cardiolog poate fi cel care recomandă o evaluare psihiatrică în vederea stabilirii unui diagnostic de depresie.