Negii

 

Sunt excrescenţe mici,aspre,care apar de regulă pe braţe şi pe picioare,atât la copii,cât şi la adulţi. Aceştia sunt cauzaţi de o infecţie virală cu virusul papiloma uman (HPV). Negii de pe organele genitale şi zonele anale se pot transmite sexual. Pentru că sunt contagioşi,trebuie trataţi,chiar dacă sunt benigni. Anumite tipuri de HPV au fost asociate cu cancerul de col uterin.

 

Varicela sau vărsatul de vânt

 

Este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). De obicei,se produce o erupţie pe piele sub formă de vezicule cu cruste. Boala se mai manifestă şi prin febră şi oboseală. La adulţi,afecţiunea poate lăsa în urmă pete şi cicatrici. Netratată la timp,aceasta poate avea consecinţe foarte grave asupra sănătăţii.  

 

Pielea bronzată

 

Bronzarea uşoară,fără expunerea la soare,poate semnala deficit de vitamina B-12,o tiroidă leneşă sau glandă suprarenală hipoactivă (boala Addison).

 

Acneea

 

Este o problemă foarte frecventă a pielii,ignorată de cele mai multe ori de părinţi,deoarece este considerată o parte a maturizării copilului. Acneea netratată poate duce la cicatrici permanente şi mutilare a feţei. Acneea severă,rezistentă la tratament,poate fi un semn de dezechilibru hormonal la fete.

 

Rozaceea

 

Este o boală de piele care se caracterizează prin eritem (roşeaţă).  Stresul,lumina soarelui,alimentele condimentate,alcoolul şi produsele de îngrijire a pielii pot agrava sau declanşa această afecţiune.

 

Dermatoze induse de steroizi topici

 

Acestea sunt probleme ale pielii care apar ca urmare a utilizării necontrolate de creme cu steroizi,fără supravegherea dermatologului. Acnee severă,creşterea părului facial la femei,subţierea pielii,vase de sânge vizibile,vergeturi şi infecţii fungice sunt unele dintre simptomele care apar ca urmare a utilizării cremelor cu steroizi timp îndelungat.

 

Acanthosis nigricans

 

Este o afecţiune cutanată,caracterizată prin pete maro închise,localizate din loc în loc,în zone precum gât,axile,zona inghinală,coate,genunchi,degete şi sub ochi. Această afecţiune este frecvent asociată cu diabet zaharat (de tip 2) şi cu sindromul ovarelor polichistice. În cazuri rare,poate fi un semn al cancerului de plămâni,esofagian sau de sân.

 

Ocronoza exogenă

 

Aceasta este o afecţiune a pielii care apare din cauza utilizării necontrolate timp îndelungat a medicamentelor de albire a pielii,denumite hidrochinone. Hidrochinona este de obicei prezentă în cremele de deschidere a culorii pielii şi este sigură pentru durate scurte de tratament.