Afecţiuni cutanate declanşate sau agravate de frig

1 71845 original jpg jpeg

Dacă pentru unii oameni temperatura scăzută din termometru este echivalentul cu scoaterea din şifonier a puloverelor şi hainelor groase, pentru alţii sezonul rece mai înseamnă piele uscată, mâncărimi şi erupţii cutanate.

Fie că este rece şi uscată sau caldă şi umedă,clima poate afecta pielea de pe tot corpul,cauzând numeroase afecţiuni,de la acnee la pete,însoţite de senzaţia de mâncărime. Mai mult,vremea rece poate agrava unele afecţiuni existente ale pielii sau chiar provoca unele noi.

Psoriazis

Această boală cronică a pielii nu este de ignorat:petele roşii şi acoperite cu cojiţe dau senzaţia de mâncărime. Psoriazisul apare atunci când producţia de noi celule ale pielii surclasează rata prin care sunt eliminate cele vechi. Ca rezultat,apar celule noi,care se manifestă prin descuamări. Cercetătorii spun că de vină pentu această creştere rapidă exagerată a celulelor noi se află o tulburare a sistemului imunitar moştenită,care poate fi activată de stres,vremea rece sau o infecţie. Pentru a estompa simptomele psoriazisului,medicii recomandă evitarea băilor foarte fierbinţi şi neapărat hidratarea pielii după duş.

Eczemă

Este o boală cronică de piele,agravată în timpul sezonului rece,din cauza temperaturilor foarte scăzute şi a ploilor. Medicii insistă în aplicarea unei creme hidratante pe tot parcursul zilei,pentru a proteja tegumentul de efectelor dure ale vremii capricioase. Ei mai recomandă,de  asemenea,purtarea de haine care nu irită pielea,cum este bumbacul. De exemplu,îmbrăcămintea  din lână poate agrava eczema,aşa că este de evitat. Dacă în ciuda acestor măsuri eczemase agravează,consultă medicul specialist.

Rozaceea

Este caracterizată printr-o faţă roşiatică,în special pe nas şi obraji,şi adesea însoţită de pete mici. Această boală a pielii face ca vasele de sânge mici de la nivelul feţei,gâtului,urechilor şi a scalpului să se umfle,creând astfel o piele roşiatică. Rozaceea poate să apară dintr-o varietate de motive,precum consumul de alimente condimentate sau de alcool,stresul,razele ultraviolete şi schimbările de temperatură. Specialiştii recomandă purtarea de haine adecvate vremii de afară,subliniind necesitatea de a acoperi faţa purtând eşarfe şi de a nu sări peste hidratarea pielii.

Credit foto:www.onegoodthingbyjillee.com