Iată câteva dintre cele pe care trebuie să le urmăreşti îndeaproape:

Sindromul ovarelor polichistice

Aceasta este o afecţiune des întâlnită în cazul femeilor de toate vârstele şi nu are o cauză cunoscută. Specialiştii consideră că există câteva dovezi care indică faptul că aceasta ar fi genetică, însă studiile nu sunt concludente. Sindromul ovarelor polichistice poate apărea în cazul oricărei femei care a avut deja prima menstruaţie, iar printre simptome se numără:

 • cicluri menstruale neregulate sau lipsa completă a acestora;

 • infertilitate;

 • creşterea excesivă a părului în zone precum bărbia;

 • acnee;

 • căderea părului.

Simptomele se manifestă diferit de la femeie la femeie, iar ovarele polichistice pot trece neobservate atunci când nu apare niciun simptom care să atragă atenţia. Este important de ţinut minte că acest sindrom nu are un tratament specific, iar dacă suferi de acesta, medicul ginecolog îţi poate prescrie anticonceptionale. Acestea te vor ajuta să-ţi reglezi ciclul menstrual, dar şi să scapi de simptomele neplăcute, precum acneea. Dacă afli că suferi de ovare polichistice şi vrei să rămâi însărcinată, trebuie să discuţi cu medicul tău despre posibilităţile pe care le ai şi despre tratamentul potrivit. Trebuie să faci cât mai des vizite la medicul ginecolog, ecografii şi să ai un stil de viaţă sănătos. Discută cu specialistul despre toate simptomele pe care le observi şi nu aştepta ca acestea să se agraveze.

Bolile cardiovasculare

Chiar dacă bolile de inimă afectează mai mulţi bărbaţi la nivel mondial, femeile sunt la fel de expuse, iar adesea afecţiunile sunt diagnosticate prea târziu. În cazul femeilor, anumite probleme deja existente pot influenţa apariţia bolilor cardiovasculare. Printre acestea se numără endometrioza, ovarele polichistice şi diabetul. De asemenea, femeile se adresează mai târziu medicului specialist sau merg cu întârziere la spital, în cazul infarctului miocard. Acest lucru se datorează diferenţelor dintre femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte simptomele. La femei, infarctul miocardic se manifestă prin:

 • oboseală profundă;

 • dureri la nivelul gâtului, spatelui şi maxilarului;

 • transpiraţie în exces.

Femeile se recuperează mai greu în urma unui infarct miocardic decât bărbaţii şi au un risc ridicat de dezvoltare a unui nou cheag sau de deces. Acordă atenţie acestor simptome şi informează-te direct de la medic înainte de a fi prea târziu.

Cancerul la sân

Cancerul la sân nu afectează doar femeile. El poate apărea şi la bărbaţi. Însă, în cazul femeilor, este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat. Este important să observi încă din timp simptomele care indică o problemă. Trebuie să fii atentă la:

 • modificări ale formei sânului;

 • un nodul mamar;

 • exfolierea pielii din jurul mamelonului;

 • schimbări ale texturii pielii;

 • un mamelon inversat.

O parte semnificativă din cazurile de cancer la sân sunt moştenite de la părinţi, aşa că dacă ai în familie cazuri sau chiar decese provocate de această boală, trebuie să faci regulat controale şi mamografii. De asemenea, înainte de vârsta de 40 de ani se recomandă autoexaminarea sânilor, iar o discuţie cu medicul ginecolog te va ajuta să-ţi formezi o tehnică potrivită şi să ştii când ceva este în neregulă.

Fiecare femeie este responsabilă pentru prevenirea afecţiunilor şi pentru atenţia la simptomele care indică o problemă mai gravă a organismului. Fii mereu conştientă de ceea ce simţi şi adresează-te medicilor atunci când observi un semn care te nelinişteşte.

Sursa foto: pexels.com