Afecţiuni pe care trebuie să le iei în serios odată cu înaintarea în vârstă

1 durere in piept jpg jpeg

Când vine vorba despre predispoziţia către anumite probleme de sănătate, femeile şi bărbaţii au motive diferite de îngrijorare. Constituţia corporală, stilul de viaţă, alimentaţia şi moştenirea genetică determină, în bună măsură, provocările pe care le vei avea de înfruntat, pe măsură ce anii se acumulează.

Pentru a nu te panica fără motiv, dar şi pentru a putea lua măsurile potrivite în timp util, ai nevoie să fii informată. Alege să te orientezi după sfaturile medicului şi ia în serios recomandările oferite, în funcţie de specializarea care te interesează. Printre cele mai frecvente probleme pe care le-ai putea avea se numără:

Osteoporoza

Afecţiune care debutează prin scăderea densităţii oaselor, osteoporoza se caracterizează prin fragilizarea progresivă a rezistenţei acestora. Pe măsură ce afecţiunea evoluează, osul capătă o textură tot mai poroasă, până ce devine asemănător cu un burete. Deşi afectează şi bărbaţii, această afecţiune este de două ori mai întâlnită în rândul femeilor, iar în faza ei critică se manifestă ca o fractură la nivelul şoldului, bazinului sau umărului.

Bolile cardiovasculare

Semnalate adesea de o durere in piept, aceste afecţiuni sunt de mai multe feluri. Te poţi confrunta cu o angină pectorală, cu o boală coronariană, cu boli valvulare, cu hipertensiune arterială sau chiar cu un infarct miocardic. Cu toate acestea, nu orice durere este un semnal de alarmă cu privire la sănătatea inimii tale. Acest tip de manifestare poate anunţa diferite disfuncţii. Durerea toracică la nivelul pieptului poate fi provocată şi de afectarea plămânilor, esofagului, vaselor arteriale sau muşchiului diafragmatic. Durerea în piept localizată posterior poate fi cauzată de afecţiunile coloanei vertebrale. Pentru o diagnosticare corectă, este recomandat să apelezi la investigaţii precum electrocardiograma, analizele de sânge care măsoară nivelul enzimatic, radiografia toracică, ecocardiogarmă, analiza RMN, angiografia CT, testul de stres sau angiograma.

Sindromul oboselii cronice

Vei recunoaşte probabilitatea de a avea această problemă de sănătate după anumite manifestări specifice. Printre acestea se numără senzaţia de epuizare după eforturi fizice sau psihice, tulburările memoriei, somnul neodihnitor sau durerile musculare. Factorii care favorizează apariţia sindromului oboselii cronice variază, de la dezechilibrele hormonale sau dezechilibrul anticorpilor antivirali până la dezechilibrul hormonal sau diferiţi factori psihologici.

Incontinenţa urinară

Pe cât de stânjenitoare este această afecţiune, pe atât de uşor poate ea surveni în parcursul normal al vieţii tale. Scurgerile accidentale de urină pot fi cauzate chiar şi de strănut, tuse sau râs, iar ele trebuie să te pună în alertă cu privire la afecţiuni ce se pot manifesta la nivelul vezicii. Principala cauză a incontinenţei este reprezentată de slăbirea muşchilor planşeului pelvian, iar la aceasta se adaugă ruptura de perineu, infectiile tractului urinar sau chiar cancerul de col.

Candidoza

Contrar păreriii generalizate, candidoza nu se transmite doar pe cale sexuală. Aceasta reprezintă o infecţie fungică, pe care o pot contacta chiar şi femeile fără activitate sexuală. Simptomele candidozei sunt iritaţiile, scurgerile şi pruritul, pe fondul perturbării echilibrului florei vaginale din tractul genital feminin. În cazul în care această afecţiune se face resimţită de câteva ori pe an, este recomandat să ţi se administreze, de către medicul specialist, un plan de tratament prelungit.

Semnele unei boli nu trebuie să te impacienteze mai mult decât ar fi cazul. Ia în serios manifestările corpului tău, dar alege să ignori sfaturile primite din surse îndoielnice. În schimb, apelează la indicaţiile medicului şi urmează cu stricteţe tratamentul prescris de acesta.

Credit foto: Shutterstock