Afecţiuni transmise prin gene

1 72061 original jpg jpeg

În funcţie de istoricul medical al familiei tale, anumite boli par de neevitat. Totuşi, dacă afli din timp la ce să te aştepti, poţi să tratezi bolile ereditare încă de la primele simptome.

Hipertensiunea arterială

Dacă ţi se întâmplă dimineaţa să te „confrunţi“ cu migrene,simţi că-ţi ţiuie urechile şi te ia cu ameţeală,este posibil să suferi de hipertensiune arterială. Stilul de viaţă dezorganizat poate duce la declanşarea bolii,însă în cele mai multe cazuri este posibil să fie o moştenire nedorită de la părinţi. În cazul în care unul dintre aceştia suferă de hipertensiune,ai 50% şanse ca pe viitor să o capeţi şi tu,iar dacă ambii părinţi sunt sub tratament,riscul creşte până la 75%.

Cancerul la sân

simeon stalpnicul png

O femeie din 20 moare din cauza acestei îngrozitoare maladii. Este o statistică ce ar trebui să te pună pe gânduri şi să crească gradul de conştientizare asupra cauzelor şi efectelor bolii. În general,factorii de risc la care ar trebui să fii atentă sunt vârsta înaintată,prezenţa tumorilor benigne sau utilizarea pe timp îndelungat a medicamentelor cu hormoni,dar şi genetica are partea ei de vină. Dacă o persoană feminină din familia ta a avut ghinionul să dezvolte o tumoare malignă,şansele ca şi tu  să o ai pot ajunge până la 50%,deci riscul este destul de ridicat.

Frecvenţa cancerului creşte după vârsta de 40 de ani,dar tumorile benigne,care se pot transforma în timp în celule maligne,pot apărea odată cu intrarea la pubertate. Deşi rata de deces este destul de ridicată,posibilitatea de vindecare este mai mare cu cât diagnosticul este stabilit în stadii incipiente şi se urmează tratamentul corespunzător.

Citeşte şi:

Obezitatea,moştenire de familie?

Metode prin care previi cancerul

Obezitatea

simeon stalpnicul png

Dacă în mod normal ţesutul adipos ar trebui să fie până în 25% din greutatea corpului,la valorile care depăşesc această cifră se poate vorbi despre instalarea obezităţii. Pe lângă un aspect neplăcut,o masă corporală mult peste cea normală atrage şi alte probleme de sănătate. Obezitatea este provocată de un aport caloric superior arderilor organismului şi,din păcate,poate creşte riscul de-a suferi complicaţii,precum insuficienţă cardiacă,diabet,probleme respiratorii,boli reumatologice şi hipertensiune arterială. În cazul în care părinţii tăi sunt ceva mai corpolenţi,în lipsa unui regim alimentar sănătos şi a practicării măcar a unei activităţi sportive,riscul de-a moşteni obezitatea este de 70%.

Astmul

simeon stalpnicul png

Modul în care se dezvoltă sistemul imunitar în primii ani de viaţă,precum şi poluarea din ce în ce mai accentuată a aerului sunt doar două din cauzele care au dus la înmulţirea accelerată a bolnavilor de astm în întreaga lume. Afecţiunea este caracterizată prin inflamarea căilor respiratorii,care generează simptome precum lipsa aerului,respiraţie şuierată,o senzaţie de greutate pe piept combinată cu episoade necontrolate de tuse. Muşchii din jurul căilor respiratorii se contractă,iar fiecare respiraţie devine o provocare.

Factorii care conduc la declanşarea crizelor diferă de la o persoană la alta,iar printre cei mai frecvenţi sunt substanţele alergene (polen,părul de la animale sau fumul de ţigară),dar şi efortul fizic ori reacţiile emoţionale puternice. Din punct de vedere ereditar,riscul de-a moşteni astmul ajunge până la 80%,în cazul în care ambii părinţi suferă de această afecţiune.

Diabetul zaharat

Riscul de a transmite diabetulde la o generaţie la alta este influenţat de mai mulţi factori,şi nu doar de moştenirea genetică. Probabilitatea este mai mică atunci când mama are peste 25 de ani (de aproximativ 1%) şi creşte dacă cel mic are în copilărie o greutate mai mare decât cea normală. Se manifestă printr-o tulburare a metabolismului sub forma unei cantităţi prea mari de zahăr în sânge. În acelaşi timp,organimsul produce prea puţină insulină,iar în lipsa ei glucoza nu mai ajunge în celule şi tu te vei simţi „stoarsă“ de energie. La fel ca obezitatea,şi diabetul poate declanşa alte afecţiuni,printre cele mai întâlnite numărându-se bolile cardiovasculare,cele renale şi problemele nervoase.

Sfatul specialistului-Dr. Ramona Aron,Medic specialist medicină internă,Reţeaua privată de sănătate Regina Maria

Ce analize ar trebui făcute de femeile care au boli ereditare în familie? La ce simptome este indicat să fie atente  şi ce anume ar trebui să le pună în alertă?

simeon stalpnicul png

În cazul hipertensiunii arteriale,pacientele ar trebui să se prezinte la medic dacă văd puncte galbene proiectate în câmpul vizual şi dacă au migrene în special în zona cefei. Diagnosticul se pune după trei determinări a tensiunii arteriale peste 139/89 la intervale distincte de timp.

Cancerul de sân este în general fără simptome în stadii incipiente. Pacientele trebuie să vină la un control dacă observă apariţia unei/unor formaţiuni la nivelul sânului afectat cu asimetria sânilor sau dacă văd modificări de aspect. Alte semne care ar trebui să o pună în alertă sunt modificările mamelonare. Hiperpigmentarea mamelonară şi retracţia  acestuia sunt semnele clinice ale unui posibil nodul la sân. Este importantă palparea sânilor o dată pe lună,precum şi ecografia de sân şi mamografia o dată pe an.

Obezitatea poate fi determinată prin cântărirea pacientei şi calcularea IMC-ului (indicelui de masă corporală).

Dacă ai episoade de respiraţie şuierătoare şi tuse care se agravează pe timpul nopţii,după ce depui efort sau în sezonul rece,atunci este posibil să suferi de astm. Diagnosticul se pune după analizarea istoricului familial şi personal,examinarea căilor aeriene,precum şi după o serie de teste – sputa indusă şi spirometria (măsurarea volumului cantităţii de aer care intră în plămâni.)

Diabetul de tip 1 apare la copii,adolescenţi şi la adulţii tineri. Printre simptome se numără scăderea semnificativă în greutate,tulburările de vedere,secreţia excesivă de urină şi o senzaţie persistentă de sete. Diagnosticarea se face pe baza determinării glicemiei din sânge.