Potrivit oamenilor de ştiinţă,persoanele care nu dorm suficient sunt expuse de patru ori mai mult riscului de a răci,decât cei care se odihnesc suficient pe timpul nopţii.

Oamenii de ştiinţă şi-au bazat studiul pe 164 de voluntari care au acceptat să fie expuşi unor virusuri ai răcelii şi cărora le-au înregistrat obişnuinţele de somn.

Subiecţii au fost supuşi în prealabil unui control medical şi au răspuns mai multor întrebări pentru ca oamenii de ştiinţă să poată avea în vedere anumiţi factori precum stresul,caracterul sau consumul de alcool şi de ţigări.

Obişnuinţele lor de somn au fost măsurate în cursul săptămânii care a precedat începerea studiului.

Specialiştii le-au administrat virusul răcelii prin intermediul unor picături nazale şi au prelevat eşantioane zilnic,timp de o săptămână,pentru a vedea dacă virusul se dezvoltă.

Rezultatele au arătat că persoanele care dormiseră mai puţin de şase ore pe noapte în săptămâna precedentă prezentau de 4,2 ori mai multe riscuri de a răci decât cele care beneficiaseră de nopţi de somn de peste şapte ore.

Voluntarii care dormiseră mai puţin de cinci ore pe noapte erau expuşi chiar de 4,5 ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi.

"Lipsa de somn a fost cel mai important factor de diferenţă",a explicat Aric Prather,de la Universitatea California din San Francisco (UCSF),coordonatorul acestui studiu publicat în revista americană Sleep.

S-a ţinut cont de vârsta persoanelor,de nivelul lor de stres,de rasă,de educaţie,de venituri,de faptul de a fi fumător sau nu. "Dintre toţi parametrii avuţi în vedere, cantitatea de somn s-a dovedit a fi cel important factor",a subliniat cercetătorul.

Studii precedente puseseră deja în evidenţă o serie de legături între lipsa de somn şi unele boli cronice,moarte prematură,riscuri crescute de boală sau de accidente rutiere.