Cele mai incriminate alimente în patologia cariei sunt dulciurile. Mecanismul de acţiune a zaharurilor constă în formarea de acizi dăunători care atacă structurile dentare şi,în acelaşi timp,zahărul reprezintă un substrat nutritiv pentru bacteriile cauzatoare de carii. De aceea,este foarte important să luăm în considerare inclusiv orarul consumului de dulciuri. Astfel,trebuie evitate zaharoasele seara,înainte de culcare,mai ales dacă periajul nu este efectuat foarte riguros. De ce? Există riscul stagnării zahărului pe dinţi întreaga noapte. Copilul (dar şi adultul) nu trebuie să consume dulciuri între mese (ci ca desert,după fiecare masă),fiind indicate în special dimineaţa. Astfel,beneficiem în timpul zilei de energia dată de glucide şi avem timp totodată,să realizăm o curăţare eficientă a resturilor rămase pe dinţi.

Evită sucurile acidulate

Băuturile carbogazoase sunt de evitat din pricina acidului pe care îl conţin şi care atacă nemilos structurile dentare. Totuşi,dacă nu ne putem abţine de la un pahar de suc rece şi acidulat,putem proteja dinţii prin consumul cu paiul. Sunt de preferat însă băuturile din fructe proaspete,fără acid şi zahăr adăugat.

Află de AICI care ceaiuri te ajută să ai un zâmbet strălucitor!