În cazul în care nu te poţi odihni suficient noaptea,o dietă săracă în antioxidanţi poate fi cauza. Pe lângă faptul că te vei simţi obosită pe întreg parcusul zilei,în timp corpul tău se va resimţi,iar riscul de obezitate sau de a face un accident vascular creşte considerabil. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania sunt patru tipuri de somn. În funcţie de tipul în care te încadrezi,este recomandat să-ţi adaptezi dieta pentru a te feri de anumite boli şi pentru a avea un somn odihnitor.

Doar 4 ore de somn duc la letargie

Cei care dorm între 0 şi 4 ore pe noapte sunt cei mai expuşi la stări de oboseală accentuată şi la riscul de a te îmbolnăvi. Dacă dormi atât de puţin este normal ca pe parcursul zilei să te simţi extenuată şi să nu te poţi concentra. Pentru a face faţă oboselii,organismul se va deshidrata,îţi va fi mereu foame,vei arde mai puţine calorii,iar în final te vei îngrăşa. În plus,există riscul să faci diabet din cauză că organismul nu mai dozează în mod corect insulina şi în timp o va respinge complet.

Cel mai indicat este să-ţi modifici modul în care te alimentezi. Consumă alimente bogate în antioxidanţi şi începe-ţi ziua cu un pahar de suc de roşii deoarece licopenul te poate ajuta să-ţi reglezi programul de somn. Nu ocoli nici ardeiul iute sau grefele,astfel vei avea numai de câştigat.

Dormi numai 6 ore?

Dacă dormi în jur de 6 ore,este posibil să ai o dietă săracă în vitamina C şi selenium. Aceşti nutrienţi sunt esenţiale pentru a avea un sistem imunitar puternic. Este bine să introduci în dieta ta alimente bogate în vitamina C şi cel mai uşor este să bei câte o limonadă zilnic. Deficitul de selenium poate fi acoperit consumând ciuperci şi nuci braziliene.

Nici somnul în plus nu este un semn bun

Dacă obişnuieşti să dormi mai mult de 9 ore pe noapte,atunci este recomandat să consulţi un doctor endocrinolog,întrucât este posibil să suferi de hipotiroidism (o afecţiune a tiroidei). Această afecţiune apare atunci când tiroida nu mai secretă un anumit hormon în doză suficientă şi din acest motiv îţi este tot timpul somn. Pentru a alunga oboseala,poţi incude în dieta ta ciocolată neagră,carne de curcan şi ouă.

7-8 ore de somn sunt suficiente

Este ideal să dormi 7-8 ore pe noapte,potrivit specialiştilor. Faptul că te încadrezi în acest interval este un semn că ai o dietă echilibrată şi că te hidratezi suficient. Astfel,corpul tău consumă caloriile în mod eficient şi nu ai pofte pe parcursul zilei.