Potrivit lui David Zinczenko şi Peter Moore,autorii cărţii "Dieta de 8 ore: Uite cum dispar kilogramele fără să te uiţi la ce mănânci!",statul până târziu în fiecare zi şi mâncatul pe tot parcursul a 24 de ore sunt cei doi factori responsabili pentru statisticile alarmante ale bolnavilor de diabet şi de obezitate din Statele Unite.

"Corpurile noastre nu pot procesa mâncarea pe care o consumăm (în afara orelor recomandate), iar acele calorii ajung acolo unde n-ar trebui - în jurul burţii şi al fundului",explică autorii cărţii.

Pentru a demonstra teoria,dr. Panda a testat ipoteza pe şoareci de laborator.

Animalele au fost împărţite în două grupuri şi supuse aceleiaşi diete cu nivel ridicat de calorii şi de grăsimi. Unui grup i s-a permis să mănânce orice,la orice oră din zi,în timp ce restul şoarecilor au putut mânca orice şi oricât au vrut,doar într-un interval de opt ore. Studiul a avut loc 100 de zile,iar cei care s-au îngrăşat au fost şoarecii care au mâncat toată ziua.

Conform cercetării doctorului Panda,restricţionarea perioadei de timp în care mănânci face ca organismul să ardă mai multe calorii pe timpul zilei şi să slăbeşti eficient şi repede.