Mononucleoză

Această boală, răspândită prin intermediul salivei mai este numită şi „boala sărutului‟. Simptomele, foarte asemănătoare cu cele pe care le ai atunci când ai răcit, ai febră, eşti obosită sau ai amigdalele inflamate, pot dura chiar şi 3 luni. Persoanele între 15 şi 30 de ani sunt cele mai predispuse riscului de a intra în contact cu acest microb. Nu există un tratament, singurele soluţii fiind odihna, hidratarea şi administrarea analgezicelor, dacă este nevoie.

Citomegalovirus

Este un tip de herpes care se răspândeşte prin salivă, dar şi prin sânge, urină, laptele mamar şi lichid seminal. Precum celelalte tipuri de herpes, va rămâne în corp, dar dacă starea ta de sănătate este bună, va fi inactiv, altfel îţi poate afecta serios sistemul imunitar.

Boli ale gingiei

Bacteriile care sunt prezente în permanenţă în interiorul gurii, pot cauza apariţia tartrului. Periajul şi curăţarea dinţilor cu ajutorul aţei dentare te pot ajuta să previi apariţia lui. În schimb, dacă curăţarea se face superficial, tartrul va apărea sub gingii, ducând la boli ale acesteia, precum paradontoza sau gingivita. Deşi bolile gingiei nu se pot transmite între parteneri, microbul poate, de aceea, cea mai bună formă de prevenţie este igiena orală realizată corect, zilnic.

Meningita

Multe tipuri de virusuri pot cauza menigita virală, destul de gravă, dar nu la fel precum cea bacterială. Acest tip de boală se poate răspândi cu uşurinţă prin intermediul secreţiilor respiratorii. Simptomele pot include: febră, dureri de cap, gât înţepenit, stări de vomă, ameţeală.