"Cele mai multe fenomene din timpul somnului au loc atunci când sutem pe punctul de a ne trezi. Ceea ce experimenteză oamenii în timpul somnului este perfect normal, însă fenomenele pot fi împărţite în două categorii: cele care au loc în timpul somnului REM (caracterizat prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise) şi cele care se întâmplă în afara acestuia. ",declară doctorul Philip Gehrman de la Universitatea Pennsylvania.

1. Tulburări ale somnului REM

Tulburarea comportamentului din timpul somnului REM are loc atunci când creierului se află în somnul REM,însă reflexele tale au loc în afara acestei etape. Această tulburare a comportamentului poate fi violentă,mai ales dacă persoana în cauză se loveşte sau răneşte cealaltă persoană de lângă ea. În cazul în care acest lucru se întâmplă,medicul specialist poate prescrie medicamente care contribuie la relaxarea musculaturii pentru ca muşchii să nu fie activi în timpul somnului REM.

2. Mersul şi vorbitul în somn

Aceste două fenomene au loc atunci când o parte a creierul este trează,în timp ce restul încă doarme. Deşi sunt adormite,persoanele somnambule se comportă ca şi cum ar fi treze:merg la baie sau la bucătărie pentru a mânca ceva,fac patul sau orice alt lucru pe care îl fac în mod obişnuit. Atât vorbitul,cât şi mersul în somn au loc în afara somnului REM,fapt pentru ce spunem în timpul somnului nu are legătură cu ceea ce visăm.

3. Scrâşnitul din dinţi în timpul somnului

Cunoscut şi sub denumirea de bruxism,scrâşnitul din dinţi poate apărea atât ziua,cât şi noaptea şi poate fi declanşat din cauza stresului,a unor probleme dentare sau din incapacitatea de relaxare a muşchilor în timpul somnului. Pe lângă faptul că poate afecta dinţii,bruxismul poate fi deranjant pentru partenerul de somn. Deşi nu există un remediu pentru tratarea bruxismului,oamenii pot încerca să reducă nivelele stresului şi anxietăţii. Astfel,riscul de a scrâşni din dinţi în somn poate scădea simţitor.