Beneficiile consumul de peşte

Specialiştii recomandă un consum de peşte de cel puţin două ori pe săptămână,atât pentru copii,cât şi pentru adulţi. O alimentaţie echilibrată şi sănătoasă include adesea carnea de peşte sau fructele de mare,pentru că au în compoziţie grăsimi esenţiale Omega-3,recunoscute că pot reduce nivelul colesterolului „rău“ şi pot proteja de complicaţii ale inimii. Deşi este bogată în elemente nutritive,precum fosfor,fier,zinc,sodiu,aminoacizi esenţiali şi antioxidanţi,carnea de peşte este săracă în calorii şi,deci,ideală pentru curele de slăbire.

 

Trucul Click pentru femei

Peştii care la noi în ţară se găsesc doar în stare congelată pot fi decongelaţi şi apoi recongelaţi. Acest proces alterează calitatea lor nutritivă. De aceea,optează pentru peştele afumat sau la conservă.

 

Sfatul specialistului

Dr. Luminiţa Florea

medic specialist diabet,nutriţie şi boli metabolice,în cadrul centrului ProVita,Bucureşti

Peştele intră în alcătuirea dietelor la modul general,de la cele normocalorice-tip stil de viaţă echilibrat,cu aport de nutrimenţi variat ca şi grupe alimentare,a dietelor de tip ovo-lacto-peşte-vegetariene-,dar şi în cadrul dietelor speciale de slăbire (hipocalorice sau cu diverse restricţii),datorită proprietăţilor sale. Este o proteină animală de bună calitate,asigură saţietate în combinaţie cu alte alimente permise în dieta respectivă,este uşor de digerat şi metabolizat de către organism. În plus,furnizează corpului grăsimi animale,,bune“,antioxidante,şi are conţinut caloric redus.

 

Exemple de meniuri de dietă cu aport caloric mediu de 1.200 cal/zi

Mic dejun300 cal

Varianta 1:tartine cu somon,cremă de brânză,salată verde şi castraveţi

Ai nevoie de

-pâine integrală,neagră sau de secară – 40 g,aproximativ 2 felii mici

-somon afumat – 50-60 g

-cremă de brânză uşoară (12-14% grăsime),tartinabilă – o lingură

-castraveţi proaspeţi sau muraţi – 150-200 g

-frunze de salată verde,opţional

Varianta 2:salată de roşii cu porumb,ton şi pâine

Ai nevoie de

-roşii – 200 g

-porumb fiert,boabe – 50 g

-ulei de măsline – o linguriţă

-ton în suc propriu,la conservă – 80-90 g

-pâine integrală,neagră,cu seminţe – 30 g (o felie)

 

Prânz400 cal

Varianta 1:salată de crudităţi asortate (varză,morcov,ţelină,ardei cu sos de muştar) şi peşte

Ai nevoie de

-legume crude tăiate fideluţă:varză – 300 g,morcovi – 100 g,ţelină – 100 g,ardei roşu – 100 g,dressing din o linguriţă de ulei de măsline,3-4 linguriţe de muştar,o lingură de smântănă de 10-12% grăsime,condimente

-peşte afumat,somon,crap,macrou – 100-120 g sau ton din conservă – 90-100g

Varianta 2:somon la grătar sau la cuptor cu broccoli şi parmezan:

Ai nevoie de

-somon – 150 g

-broccoli fiert sau la abur – 250 g

-dressing – o linguriţă ulei de măsline,lămâie – 50 g,o lingură parmezan

 

Cină300 cal

Varianta 1:salată verde,porumb şi ton

Ai nevoie de

-salată verde – 300 g

-porumb boabe,fierte – 50 g

-ulei de măsline – 1-2 linguriţe

-ton în suc propriu sau sos tomat – 120 g

Varianta 2:peşte slab cu legume şi parmezan

-peşte slab la grătar sau cuptor (doradă,păstrav,şalău,biban,ştiucă,cod sau merluciu) – 250 g

-legume asortate la grătar (vinete,dovlecei,ardei gras roşu,verde,ciuperci,roşii,ceapă) – 250 g,parmezan ori brânză telemea rasă – o lingură