«Cum să opresc îngălbenirea bambusului?»

Despre bambus se spune că se îngrijeşte uşor. Şi totuşi,al tău dă semne de boală. Frunzele au început să i se îngălbenească. Specialiştii spun că aceasta este o problemă frecventă şi un semn evident că are nevoie de ajutor.

Soluţii

Când încep să-i îngălbenească frunzele,este recomandat să le îndepărtezi. Altfel,este posibil să fie afectată întreaga plantă. De vină pentru acest lucru este fertilizarea abundentă. De aceea,este bine să-i pui îngrăşământ doar o dată pe lună,în apa pentru udat. Un alt motiv al îngălbenirii este aşezarea bambusului într-un loc uscat,neaerisit,unde are lumină directă. Încearcă să menţii umiditatea aerului şi a frunzelor şi să aşezi planta într-o cameră răcoroasă,bine aerisită.

«Seminţele de passiflora nu încolţesc!»

Dacă vrei să încolţeşti seminţe de floarea pasiunii cumpărate din supermarket şi nu obţii rezultate,nu te descuraja! Chiar dacă pare foarte uşor la prima vedere,modalitatea aceasta de cultivare are secretele ei.

Soluţii

Passiflora este sensibilă la temperaturi reci. De aceea,este indicat să-i pui seminţele la încolţit primăvara târziu,într-un ghiveci cu turbă,după ce au fost ţinute o zi în apă călduţă. Pot trece şi două luni până apar,deci trebuie să ai răbdare şi să menţii pământul umed întreaga perioadă. Dacă ştii pe cineva care are o floarea pasiunii,îi poţi cere un butaş (o porţiune dintr-o tulpină) pe care îl pui la înrădăcinat în apă sau în pământ,timp de două luni.

«Arborelui de cafea îi cad frunzele!»

Ai cumpărat o mândreţe de arbore de cafea şi în loc de flori şi fructe,te-ai pomenit că au început să i se înnegrească frunzele şi să cadă. Se întâmplă foarte des acest lucru. Este modul în care planta îţi spune că are nevoie de o îngrijire specială.

Soluţii

Ca oricare plantă exotică,arborele de cafea are nevoie de umiditate şi de lumină moderată,nicidecum directă. Pentru început,îndepărtează frunzele care au început să se îngălbenească sau care sunt deja negre şi,dacă ai posibilitatea,aşază planta spre est,astfel încât să aibă lumină directă,numai dimineaţa. Apoi,zilnic sau la două zile pulverizează apă pe frunze şi ai grijă să nu aibă niciodată pământul uscat,dar nici excesiv de umed. E indicat să aibă un compost bine drenat format din straturi de pietriş,nisip şi turbă. Aşa îi asiguri exact atâta umiditate câtă are nevoie.

«Bobocii azaleei cad neînfloriţi.»

Atrăgătoare pentru florile mari,viu colorate,azaleea nu este deloc pretenţioasă. Atunci când începe să-şi piardă bobocii care nici măcar n-au început să înflorească,este semn că are nevoie de mai multă atenţie din partea ta.

Soluţii

Pentru a avea o azalee frumoasă şi plină ochi de flori trebuie să n-o uzi abundent,dar să aibă permanent pământul umed. Foloseşte apă de la robinet fiartă şi răcită,altfel calcarul şi clorul din apă îi vor face rău. Un alt „vinovat” pentru veştejirea bobocilor ei este temperatura ridicată şi uscăciunea încăperii în care se află. Instaleaz-o mai bine într-un loc răcoros şi pulverizează apă pe frunze măcar o dată pe săptămână. Nu uita nici de fertilizant,pe care e bine să i-l dai o dată la două săptămâni,diluându-l în apa pentru udat.

Credit foto:Shutterstock