Nu sunt flori pretenţioase

Se întâlnesc în special în Asia şi în Europa şi face parte din familia Iridaceae,alături de alte aproximativ 80 de specii. Cunoscute sub denumirea ştiinţifică de crocus heuffelianus sau crocus vernus,brânduşele de primăvarăpreferă solurile umede,adoră lumina şi să se lase mângâiate de razele soarelui. în păduri,dar şi în poieni,în zonele de munte,însă pot fi cultivate şi în grădină.

Au o înălţime înte 15 şi 30 de centimetri. De obicei,pe tulpina creşte o singură floare. Când înfloresc,pâlcurile de brânduşe sunt o adevărată încântare pentru orice privitor şi dau veselie oricărei grădini. Pot fi de culoare mov,albe,roz sau galbene.

Când le plantezi

Aceste flori se înmulţesc prin bulbi. Se plantează toamna,în lunile octombrie-noiembrie,la o adâncime de aproximativ opt centimetri,la distanţe de cinci-şase centimetri între ele. Totodată,brânduşele de primăvară pot fi puse şi în ghiveci,astfel încât să îţi aducă primăvara în balcon sau pe terasă. Ca să crească armonios,au nevoie de un pământ fertil,combinat cu turbă şi cu puţin nisip.

Legenda brânduşei

Brânduşa de primăvară are şi o „soră“,care înfloreşte toamna,cunoscută sub denumirea ştiinţifică de Colchicum autumnale. Există şi o legendă,potrivit căreia  cele două flori au fost alungate de acasă de către mama lor vitregă,fiecare în anotimpul de la care apoi au „împrumutat“ şi numele.