Dezinformarea sau frica de operaţie au alimentat apariţia unor mituri cu privire la implantul de păr. Adevărul este că această intervenţie nu este una extrem de dificilă,iar rezultatele sunt de durată.

1. Intervenţia este foarte dureroasă

Fals! În funcţie de sensibilitatea scalpului,procedura de extragere a foliculilor din zona donatoare şi implantarea acestora în zona afectată poate fi resimţită diferit. Pe langă acest factor,gradul de disconfort depinde şi de metoda de implant pentru care s-a optat. Pentru a evita acest disconfort,intervenţia se desfăşoară cu anesteziere locală în prealabil.

2. Există riscul ca după implant să cadă definitiv tot părul

Fals! La scurt timp după ce procedura a fost finalizată,va avea loc o creştere falsă a părului transplantat,care va cădea ulterior. Ceea ce este important de reţinut este că rădăcinile implantate rămân,iar în 2-3 luni vor creşte în permanenţă fire noi,aproximativ 1 cm pe lună. Rezultatele semnificative pot fi văzute într-un interval de cel puţin 6 luni,timp în care firele de păr îşi vor definitiva ritmul normal de creştere.

3. Recuperarea este uşoarăşi se face de la sine

Fals! Dupa intervenţie,scalpul va fi o perioadă sensibil,iar datorită antiinflamatoarelor prescrise se poate simţi o uşoară ameţeala,iar ocazional pot apărea migrene. Pentru ca implantul să aibă succes,este recomandată o îngrijire atentă şi respectarea cu stricteţe a indicaţiilor medicului.

4. După implant părul va creşte mult mai des

Fals! Caracteristicile părului sunt determinate genetic,astfel grosimea firului de păr,lungimea maximă de creştere sau tendinţa de albire nu pot fi modificate în urma intervenţiei. În mod natural,ne naştem cu un număr maximum de foliculi pe scalp,care variază între 100 de mii şi 150 de mii de fire. Acest număr poate fi sporit doar prin intermediul transplantului de păr,însă firele vor creşte doar în zona în care au fost transplantate,nu pe întreaga suprafaţă a scalpului.

5. În urma implantului de păr vor rămâne cicatrici vizibile

Fals! Prin natura operaţiei,medicul estetician intervine la nivelul scalpului pentru a prelua foliculi piloşi sănătoşi prin manevre foarte fine,astfel încât integritatea acestora să nu fie lezată. În funcţie de metoda folosită,gradul de invaziune diferă,la fel şi cel de vizibilitate al cicatricilor.

Pentru ca procedura de implant de păr să fie mai uşor de suportat de către pacient,a fost introdusă o noua tehnică de implantare numită „Extracţie de Unităţi Foliculare”(FUE). Operaţia presupune două etape:în prima parte podoaba capilară trebuie tunsă foarte scurt,pentru a fi pregătită recoltarea individuală a firelor din spatele capului şi din zona laterală. Metoda FUE permite recoltarea a 800-3.000 de foliculi,acesta fiind maximul posibil în cadrul unei singure şedinţe. În cea de-a doua parte,firele prelevate sunt implantate în zonele necesare,timpul necesar pentru finalizarea procedurii depăşind 3 ore.