Dacă mai ai copii acasă,trebuie să ţii cont că visul de a-i vedea prieteni este posibil să fie mai greu de înfăptuit decât te-ai gândi la o primă analiză. Dar,presupunând că decizia a fost deja luată,după ce ai pus în balanţă toate argumentele,iată ce trebuie să ştii.

Un frate poate fi un motiv de bucurie

Copiii se arată,de cele mai multe ori,încântaţi de ideea de a avea un frate,mai ales în situaţia în care acesta „vine” direct mare,deci numai bun pentru a-i fi partener de joacă. De aceea,copilul înfiat este,de cele mai multe ori,aşteptat cu nerăbdare. Totuşi,în scurt timp,juniorii familiei ar putea decide că fratele nu le mai place,că nu este aşa cum şi l-au imaginat,că nu vor să împartă lucrurile cu el.

Ce poţi face pentru a preîntâmpina situaţia?

Decizia de a adopta un copilar trebui să aparţină tuturor membrilor familiei,chiar şi celor mai mici dintre ei. Asigură-te că le explici exact ce presupune acest proces,fără a te feri să le expui inclusiv dezavantajele,chiar dacă îţi este teamă că asta ar putea să îi răpească din entuziasm.

Ce faci după ce l-ai adus acasă?

Dacă noul venit are probleme de comportament sau probleme de sănătate,toţi cei ai casei trebuie să ştie asta. Discutaţi despre paşii care vor fi urmaţi pentru a-l ajuta să se integreze,dar şi cum se pot proteja copiii naturalide violenţa celui adoptat,până în momentul în care reuşiţi să îl faceţi să se simtă iubit,acceptat şi înţeles. În funcţie de vârsta copiilor puteţi lua câteva măsuri de precauţie,cum ar fi montarea unor monitoare de supraveghere sau culcarea lor în dormitoare separate. Cele mai multe lucruri se vor rezolva în timp,dar primul obiectiv este siguranţa familiei.

Copiii au drepturi şi îndatoriri egale

Odată adus în familie,nu mai există conceptul de copiii noştri,copilul adoptat. Toţi cei din casă se supun aceloraşi reguli,au aceleaşi drepturi şi îndatoriri. Sigur că nu te vei aştepta ca peste noapte noul membru al familiei să se supună. Dar,cu blândeţe şi empatie,acesta va începe să se integreze. Identifică activităţi în care să fiţi implicaţi toţi cei din casă,pentru a vă cunoaşte mai bine. Acordă timp special fiecărui copil,pentru ca cei pe care i-ai născut tu să nu se simtă neglijaţi,iar cel adoptat să nu se simtă exclus.