Rezultatul diagnosticului este serios:neoplasm. Un singur cuvânt care îţi schimbă viaţa radical. Uite cum poţi face faţă situaţiei!

Chiar dacă veştile despre sănătate nu sunt bune,asta nu înseamnă că trebuie să te închizi în casă şi să plângi până la final. Este vorba despre cancer sau despre altă afecţiune cronică,al cărei diagnostic şi prognostic sunt grave,prea puţin contează numele,ci faptul că eşti nevoită să conştientizezi că viaţa ta se va schimba.

Psihologii spun care este atitudinea potrivită în situaţia când afli un diagnostic sumbru şi care sunt paşii de urmat,ca să te împaci cu ideea şi să lupţi mai bine cu boala.

Respectă cu sfinţie tratamentul

Mai întâi de toate,evită să negi că ai o problemă,pentru că starea de sănătate se poate deteriora în acest timp. Fă din vreme toate investigaţiile necesare şi ai încredere că medicii ştiu ce ai de făcut ca tu să fii bine.

Cel mai important,crede că te vei face bine sau vei trăi cât de mult posibil în condiţiile date. O atitudine optimistă potenţează tratamentul şi creşte şansa de supravieţuire.

Chiar dacă este nevoie să te internezi pe o perioadă mai lungă de timp,încearcă să nu-ţi pierzi speranţa. Până la urmă,de asta te internezi,ca să fii supravegheată îndeaproape şi să primeşti medicaţia potrivită şi la timp.

Trăieşte fiecare secundă cu intensitate

Tratamentele cu chimioterapice sunt urmate de reacţii adverse,precum,stare de vomă,ameţeală,disconfort care te va împiedica să te bucuri la propriu de viaţă. Tot ce îţi rămâne de făcut este să îţi dai seama care este partea din zi când eşti mai bine şi să profiţi la maximum de fiecare clipă.

Poţi ieşi să te plimbi în aer liber,să faci un picnic în natură sau să respiri aer curat la munte. Nu lăsa pe mâine ce îţi doreşti şi poţi să faci astăzi şi petrece mai mult timp cu cei dragi. Ei te vor încuraja şi te vor susţine să ţii piept bolii şi,de ce nu,s-o înfrângi.

Fă-ţi prieteni în grupurile de suport

Există grupuri de persoane care au aceeaşi boală sau ceva asemănător şi te poţi înţelege cel mai bine prin ce treci. Cu ei poţi vorbi despre simptome,despre tratament,despre medici,despre vise şi familie.

Totul e să ai aproape oameni luptători,optimişti,care fac tot posibilul să vadă partea plină a paharului. În cazul în care nu te ajută nimic,poţi apela la un psiholog. El va fi gata să te asculte şi să-ţi ofere un sprijin moral.