De obicei,programul meselor nu este diferit la un pacient cu diabet comparativ cu cel al unui om sănătos,meniul fiind compus din trei mese principale şi două gustări.

Acestea trebuie luate la ore regulate,calculate în funcţie de când se administrează dozele de insulină. Este foarte importat să ştii dinainte câte grame dintr-un anumit aliment trebuie să mănânci,iar calculul trebuie făcut atât la cărnuri,cât şi la legume verzi,amidon,fructe,produse lactate şi produse bogate în grăsimi şi zahăr.

Ce alimente poţi mânca,dacă ai diabet:

-roşii,ardei gras,ciuperci,castraveţi,varză,vinete,praz,salată,morcovi,ţelină,sfeclă,ceapă uscată,usturoi;

-pepene,lămâi,căpşuni,cireşe,coacăze,nuci;

-carne slabă sau degresată la tavă sau cuptor,toate tipurile de peşte;

-brânză slabă,unt,margarină vegetală,lapte;

-ouă,nu mai mult de cinci pe săptămână;

-băuturi nealcoolice preparate fără zahăr (cu îndulcitori).

Alimente pe care ar fi bine să le eviţi

Acest produse au conţinut glucidic mare şi sunt interzise pacienţilor care suferă de diabet,iar acestea sunt:zahăr,miere,malţ,biscuiţi,prăjituri preparate cu zahăr,bomboane,ciocolată,halva,smochine,stafide,curmale,prune uscate,struguri,dulceţuri,marmeladă.

Nu consuma în exces următoarele alimente!

Cel mai bine,cântăreşte-le şi ai grijă să nu mănânci zilnic trei-patru dintre aceste alimente,precum pâine albă,pâine graham,cartofi,fasole boabe,mazăre boabe,orez.

Iată în ce ar putea consta un exemplu de meniu pe o zi

Micul dejun:200 g de lapte,15 g de unt,30 g de pâine intermediară.

Gustare,la 10.00:200 g de iaurt,20 g de pâine neagră.

Prânz:supă de roşii,mâncare de castraveţi cu carne,60 g de pâine intermediară şi un măr.

Seară:piure de cartofi cu carne înăbuşită,250 g de salată de varză albă,30 g pâine intermediară şi sufleu de brânză de vaci cu zaharină.