Deseori,boala este asimptomatică,dar poate genera şi scădere în înălţime,dureri de coloană vertebrală,cifoza toracală şi creşterea riscului de fractură la traumatisme minime (şold,vertebre,antebraţ).

Osteodensitometria este metoda cea mai răspândită de măsurare a masei osoase,cea mai utilizată fiind metoda DEXA (absorbtimetria duală cu raze X).

Este considerată „standardul de aur” fiind o metodă nedureroasă,neinvazivă,de maximă acurateţe,rapidă,cu minimă iradiere.

Se recomandă examinarea DEXA pentru:femeile peste 50 ani,bărbaţii peste 65 ani,persoanele care au avut deja o fractură de fragilitate,persoanelor care au scăzut cu 3 cm în înălţime,persoanelor subponderale,celor care au urmat tratament cu cortizon mai mult de trei luni consecutiv,celor diagnosticate cu poliartrită reumatoidă,cu hipertiroidism sau cu hiperparatiroidism,celor care au afecţiuni ce determină o absorbţie deficitară a calciului,celor care consumă alcool,fumătorilor şi persoanelor care primesc tratament cu medicamente care pot determina pierdere de substanţă minerală osoasă. 

Citeşte mai multe aici.