La studiu au luat parte 120 de participanţi. 60 dintre ei au alcătuit grupul martor şi nu au ascultat muzică,iar restul au fost împărţiţi în trei grupuri cărora li s-a propus să asculte diverse genuri de muzică:arii de Mozart,simfonii de Strauss,hituri ale formaţiei suedeze Abba.
 
Înainte,în timpul şi după fiecare şedinţă,cercetătorii au măsurat tensiunea arterială,frecvenţa cardiacă şi dozarea nivelului de cortizol,hormon al stresului.
 

Muzica lui Mozart şi simfoniile lui Strauss,cele mai indicate

 
La toate genurile muzicale s-a constatat o scădere a nivelului de cortizol,iar creaţiile celor doi compozitori clasici au dus la micşorarea considerabilă a tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. În grupul care a ascultat Abba,nu s-a observat o modificare semnificativă a tensiunii arteriale,scăderea fiind mult mai mică decât la ascultătorii de piese clasice. Şi în grupul de persoane care nu a ascultat niciun fel de muzică s-a constatat o scădere a nivelului de cortizol,fără îndoială ca urmare a stării de repaos.
 

Melodiile preferate reglează tensiunea

 
Mai există un studiu,realizat de specialişti de la Universitatea Florenţa din Italia, care vine să întărească ideea că muzica ajută la scăderea tensiunii arteriale. Cercetătorii spun că,pentru ca acest lucru să se întâmple,trebuie să asculţi zilnic 30 de minute de muzică,alegând melodiile preferate pentru a-ţi reduce presiunea sângelui din artere.