Ne-am obişnuit să trăim într-un mediu care devine pe zi ce trece tot mai dur. În general,pragul nostru de toleranţă are ca bază modelul relaţional în care am crescut. De aceea,dacă am avut parte de părinţi agresivi sau de relaţii marcate de agresivitate în familie,ne obişnuim astfel şi nici nu-i mai dăm importanţă.

Agresivitatea verbală în cuplu

Insultele,ameninţările,tonul acuzator şi incriminator se încadrează în categoria agresivităţii verbale. Nici ironia repetată nu trebuie trecută cu vederea prea uşor,ea este tot un atac şi o tendinţă de manifestare a superiorităţii. Cred că ţi s-a întâmplat şi ţie să fii martoră la scene petrecute în cupluri şi nu ai ştiut cum să reacţionezi,deoarece pentru cei în cauză părea ceva obişnuit. Într-adevăr,adrenalina eliberată prin comportamente conflictuale le declanşează unora dorinţele sexuale. Acest tip de aparent echilibru face unele cupluri să rămână împreună,dar nu înseamnă că,din punct de vedere psihic,stresul din interior le face bine pe termen lung. Din asemenea relaţii femeile ies în final cu depresii,pierderea stimei de sine şi a încrederii în acţiunile şi comportamentele lor.

Când de la vorbe se trece la fapte...

Nu puţine sunt situaţiile când femeile şi copiii cad victime agresivităţii soţului. Există încă multe femei care îndură violenţa considerând că,pentru copil,nu este bine ca părinţii să se despartă. Specialiştii spun însă că nu este aşa. Este preferabil să i se asigure celui mic un climat liniştit şi non-violent,chiar dacă pentru a ajunge la asta este nevoie de divorţ. O familie monoparentală sănătoasă şi capabilă să ofere necesarul pentru creşterea copilului este soluţia reală în cazuri de violenţă domestică. 

Sfatul specialistului

Cristina Sterie,psihoterapeut în cadrul Centrului Psiho-Armonie,www.centrulpsihoarmonie.ro,Tel:0724.218.088

Nu se poate spune că există un mod ideal de a reacţiona faţă de un partener agresiv,dar te poţi inspira din următoarele direcţii:

1.      Nu tolera atitudini care te rănesc fizic sau psihologic.

2.      Fii fermă atunci când nevoile tale sunt neglijate sau încălcate în continuu!

3.      Discută cu partenerul despre ceea ce te răneşte,fără a-l jigni sau acuza.

4.      Păstrează un ton plăcut al discuţiilor şi evită să stârneşti conversaţii în contradictoriu când constaţi ca partenerul este deja furios sau agresiv. Pauza este în aceste momente cea mai bună soluţie.

5.      Apelează la consiliere de cuplu de specialitate atunci când nu mai poţi face faţă singură problemelor.