De obicei,copiii asociază cititul cu tema de la şcoală,ceea ce nu pare o activitate prea plăcută. Dacă însă ai să-i citeşti de când este mic câte o poveste,îl vei face să iubească lumea minunată a cărţilor şi vei reuşi să creezi şi o anumită legătură între voi. Mai mult,îi vei trezi curiozitatea.

Alege cărţi potrivite

Ştim cu toţii,copilul nostru este cel mai deştept! Nu-l suprasolicita totuşi cu cărţi nepotrivite vârstei. Lasă-l să se lupte cu balaurii şi să salveze prinţese şi treci treptat la romane şi nuvele pentru copii. Alege cărţi cu ilustraţii frumoase,cu scrisul mare şi cu coperte atractive.

Un program poate ajuta

Rezervă o jumătate de oră în fiecare seară,în care să citiţi împreună. Nu prelungi mai mult seara de lectură,copiii se plictisesc repede. Explică-i cu răbdare dacă nu înţelege ceva,iar dacă nu ştii răspunsul,căutaţi împreună în dicţionare sau pe internet.

Are nevoie de îndrumare

Implică-ţi copilul în decorarea camerei,cumpără-i o mică bibliotecă şi ajută-l să o aranjeze. Învaţă-l să respecte cărţile,să nu le rupă,să nu îndoaie colţurile paginilor.

Recompense "citibile"

Când vrei să-ţi răsplăteşti copilul pentru o notă bună,oferă-i o carte sau lasă-l pe el să-şi aleagă titlul preferat.Nu folosi cititul ca pe o metodă de pedeapsă. Nu vei reuşi decât să-l îndepărtezi de lumea cărţilor.