Desigur,orice copil sănătos este „ca argintul viu”. Şi nu este rău să fie aşa. Asta dovedeşte că este sănătos fizic şi că are toate datele unei personalităţi comunicative şi pline de viaţă. Totuşi,dacă apar episoade de agitaţie prelungită,este cazul să iei măsuri,pentru ca lucrurile să nu-ţi scape de sub control.

Fă-i un program cu activităţi de rutină

Cel mic trebuie să ştie că are o anumită oră la care trebuie să meargă la culcare,că se spală pe dinţi când se trezeşte şi că va fi pedepsit dacă nu respectă aceste reguli. Rutina îl va face să se simtă în siguranţă şi va şti cum să reacţioneze în anumite momente.

Dezvoltă-i creativitatea

Amenajează-i un loc numai al lui! Nu are nevoie de un spaţiu mare,ci,pe cât posibil,de o zonă liniştită a casei,unde să se poată juca în voie. Aşază-i în acel spaţiu un scaun,o măsuţă cu cărţi de colorat şi adună-i într-o cutie diverse jocuri (puzzle,jocuri de memorie,de construcţie etc.) care să-i stimuleze imaginaţia.

Când cel mic spune că se plictiseşte şi devine neliniştit sau furios,tentează-l cu acest spaţiu,fără să-l faci să creadă că aşa îl pedepseşti. Astfel,îl vei ţine ocupat pentru o perioadă mai lungă de timp,iar activitatea lui va fi una benefică.

Pune-l să facă mişcare

Fie că alergaţi împreună în parc,fie că-l înscrii la un club de dans,de gimnastică sau de fotbal,activitatea fizică îl ajută să devină disciplinat,responsabil şi încrezător în forţele proprii.
Practicând un sport sau orice altă formă de mişcare în aer liber,copilul îşi va consuma o mare parte din energia în exces şi,astfel,vei putea să-i temperezi şi să-i educi comportamentul hiperactiv.

Învaţă-l să mănânce sănătos la cină

Dacă micuţul tău este agitat noaptea,evită să-i dai la cină mâncăruri grele sau băuturi cu efect energizant. Una dintre cele mai frecvente cauze ale hiperactivităţii nocturne este şi anemia. Lipsa fierului din organism îi poate da copilului o stare de irascibilitate,dar şi insomnii sau agitaţie. Prin urmare,încearcă să-l duci periodic la medic,pentru a-i detecta eventualele probleme de sănătate.

Sfaturi utile!

Când cel mic este prea agitat,masează-i uşor tâmplele,spatele,umerii sau pur şi simplu trece-ţi mâna prin părul lui. Treptat,va începe să se liniştească. Seara,înainte de culcare,îi poţi face o baie caldă,care să-l relaxeze. Aşa se va odihni mult mai bine.